LIFESTYLE

Konačno otkriven identitet Džeka Trbosjeka

Avaz.ba

9.8.2017

Jedna od najvećih misterija u historiji Engleske, identitet Džeka Trbosjeka, konačno je potvrđen zahvaljujući dnevniku koji je otkriven početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Iako je njegova autentičnost dovedena u pitanje pošto je Mike Barrett, koji je pronašao dnevnik 1992. godine, preminuo prije nego što je objasnio porijeklo dnevnika, preispituje se novi osumnjičeni, pošto su istraživači otkrili nove dokaze. 

Kako tvrdi Bruce Robinson, glavni istraživač na tom projektu, zloglasni serijski ubica nije niko drugi do James Maybrick, trgovac pamukom iz Liverpula koji je živio krajem 19. stoljeća. 

Otkrivši grozne detalje o ubistvu svih šest žrtava, pet u londonskom East Endu i jednoj u Manchesteru, navodni Trbosjek potpisao je svoje priznanje. 

- Dao sam svoje ime koje svi znaju, da historija govori šta ljubav može da učini rođenom džentlmenu. S poštovanjem, Džek Trbosjek.

Kako su istraživači došli do tog zaključka? Pratili su tragove dnevnika do kuće u kojoj je Maybrick živio u Liverpulu. Ispostavilo se da su dnevnik otkrili električari ispod drvenog poda Maybrickove vile 1992. godine. 

Na kraju je završio kod Baretta, koji je čuvao dnevnik od 9.000 riječi bojeći se pravnih posljedica. 

- Kada se dnevnik prvi put pojavio, Barett nije želio da objasni odakle dnevnik kod njega - rekao je Robert Smith, koji je 1993. godine objavio originalni dnevnik. 

- Poslije potresne istrage, prije svega Brusa Robinsona, imamo trag koji nas vodi direktno u Maybrickov dom - rekao je Smith. 

Pored osumnjičenih, među kojima su bili H.H. Holmes i član kraljevske porodice, Smith planira da objavi nove dokaze u novoj knjizi "Dvadeset pet godina dnevnika Džeka Trbosjeka — istinske činjenice" koja će biti objavljena 4. septembra.