GLOBUS

Indonezija i Rusija zajednički u borbi protiv terorizma

Fena

9.8.2017

Indonezija i Rusija obećale se u srijedu da će ojačati saradnju na polju cyber sigurnosti i u borbi protiv terorizma, dok  rastu brige zbog širenja radikalizma u jugoistočnoj Aziji.

Ruski  ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je u dvodnevnoj posjeti Indoneziji, izjavio je da će dvije zemlje tješnje sarađivati u suprotstavljanju širenju ideologije Islamske države.

- Prijetnja od ISIL-a nije nestala. Njeni članovi se šire svijetom, uključujući regije u blizini ruskih i indonezijskih granica - izjavio je Lavrov, koristeći  akronim za radikalnu grupu.

Stotine radikala iz Indonezije otputovalo je van zemlje kako bi se borili na strani Islamske države i ta zemlja je zabilježila nagli rast napada i urota povezanih s džihadistima tokom proteklih godinu dana.

Indonezijski zvaničnici također su saopćili da su deseci indonezijskih građana otputovali u južni filipinski grad Marawi da se bore s militantima lojalnim Islamskoj državi.

Militanti su osvojili vellike dijelove grada tokom dva mjeseca i oduprli su se svim pokušajima filipinske vojske da ih protjera.

- Saglasno smo da će naše specijalne službe posvetiti posebnu pažnju jačanju saradnje u  zajedničkim naporima u borbi proitiv te pošasti - kazao je Lavrov.

Indonezijski ministar vanjskih poslova Retno Marsudi izjavio je da dvije zemlje imaju snažne veze na političkom i vojnom polju, te da Indonezija želi da produbi te veze.

Ministri su, također, raspravljali o napetostima na Korejskom poluotoku, u Južnom kineskom moru i o sukobu na Bliskom Istoku, ali nisu pružili detalje, prenosi AFP.