GLOBUS

Ducarme: Holandija znala za zatrovana jaja još od novembra

Fena

9.8.2017

Holandske vlasti znale su još u novembru prošle godine da su neka jaja proizvedena u toj zemlji bila zatrovana insekticidom, ali tada nisu obavijestile svoje evropske partnere - izjavio je u srijedu belgijski ministar poljoprivrede.

Deseci proizvođača u Belgiji i Holandiji nalaze se pod istragom zbog jaja zaraženih Fipronilom, koji je opasan po ljudsko zdravlje. Britanija, Francuska, Švedska i Švicarska također su upozorile na zatrovana jaja. Belgija je nagovjestila 20. jula da je pronašla kontaminaciju.

Belgijski ministar poljopriverede Denis Ducarme izjavio je da belgijska agencija za sigurnost hrane ima zvanične dokumente "koji ukazuju na prisustvo Fipronila u holandskim jajima još od novembra 2016. godine".

Ducarme je poručio belgijskim poslanicima kako "postoji briga da nema zvanične komunikacije iz Holandije".

Kazao je da je pisao svom holandskom kolegi tražeći objašnjenje, i da je također razgovarao s evropskim komesarom za poljoprivredu "koji je izgleda već imao tu informaciju".

Za skoro sva jaja testirana u Belgiji ustanovljeno je da sadrže veoma niske nivoe insekticida. Za jednu kompaniju testiranu 18. jula ustanovljeno je da ima nivoe Fipronila u jajima znatno ispod evopskih granica. Kompanija je, međutim, zatražila drugo mišljenje i na njemu je ustanovljen nivo Fipronila iznad maksimalno dopuštenog.

Kompanija je pod karantinom od 18. jula, saopćio je Ducarme u srijedu.

Vjeruje se da je Fipronil ušao u lanac ishrane kada je nelegalno dodavan u proizvode kojima se perad liječi od vaški i krpelja. Istrage su u toku u Belgiji i Holandiji, prenosi Associated Press.