BIH

Inzko sa "Majkama Srebrenice": Tužilaštvo i Institut za traženje nestalih BiH opstruiraju otkrivanje masovnih grobnica

S. Smajlović

9.8.2017

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, danas je u Memorijalnom centru Potočari, položio cvijeće i odao počast svim žrtvama genocida, a zatim je razgovarao s predstavnicama udruženja majki Srebrenice. 

- Zbog porodičnih razloga 11. jula nisam mogao prisustvovati ovogodišnjoj komemoraciji. Stoga sam došao danas, odao počast svim žrtvama i s predstavnicama Udruženja majki razgovarao  o poznatim problemima, koji ih tište, a ponajprije traženje nestalih i procesuiranje ratnih zločinaca - naglasio je Inzko.

Srebreničke majke su od Incka zatražile da upotrijebi svoje ovlasti vezane za negiranje genocida i vrijeđanje majki žrtava, koje je posebno izraženo pred svaku komemoraciju 11. jula.

Predsjednica Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić, kazala da Tužilaštvo , sudstvo i Institut za traženje nestalih osoba opstruiraju otkrivanje masovnih grobnica i da ove dvije državne institucije ne rade svoj posao.

- U Tužilaštvu BiH nema nijednog bošnjačkog sudije, a u Institutu za traženje nestalih osoba ne postoje međuljudski odnosi, tako da se ne mogu ništa dogovoriti. Nekom je stalo da ovaj Institut prestane sa radom. Sud i Tužilaštvo BiH imaju podatke o lokacijama 101 masovne grobnice, ali ništa ne preduzimaju da se te grobnice istraže - naglasila je Subašić.