BIH

Solak: Nijedan požar se ne može ugasiti samo iz vazduha

Fena

9.8.2017

Direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak izjavio je da je na požarištima koja su aktivna ovih dana, situacija na terenu danas puno bolja nego što je bila u preteklom periodu.

Po njegovim riječima, adekvatnim angažiranjem i primjenom helikoptera na terenu, uspjeli su požar zaustaviti da se ne širi prema visokoj šumi i prema naseljima. 

- Pokušavamo sada da ga lokaliziramo i potpuno ugasimo na prostoru, prije svega, Livanjskog polja na planini Dinari od graničnog prijelaza Vaganj pa sve do Troglava - kazao je Solak u razgovoru za Fenu.

Ističe da je cijeli taj prostor miniran, što otežava gašenje požara, jer ne mogu poslati ljude na teren. Podvlači da se nijedan požar ne može ugasiti samo iz vazduha i da "mora doći vatrogasna čizma na teren“.

- Cijeli prostor u tim šumama je pokriven humusom, borovim iglicama, ostacima lišća, grančica, a to je nekih 30-tak centimetara. Požar se tu zadržava i kada bacimo veliku količinu vode tu i dalje tinja te uz jak vjetar i visoku temperaturu imamo reaktiviranje - naglašava Solak.

Po njegovim riječima, drugi dio požara je na planini Staretina, na desnoj strani Livanjskog polja. Taj dio su kod sela zaustavili i potpuno lokalizirali, a ostao je dio na tromeđi općina Glamoč, Livno, Bosansko Grahovo, na prevoju Šator.

- Jučer popodne je tu djelovao helikopter Oružanih snaga BiH, jutros smo imali djelovanje helikoptera na dijelu Livanjskog polja prema Dinari. Još jedan požar u Livanjskom kantonu, na Resanovcima se nalazi na prilično nepristupačnom terenu, ali tu Civilna zaštita i njene službe i lokalna Šumarija kontroliraju taj dio požara dok ne uspijemo prebaciti helikoptere i na tu stranu - kazao je Solak.

Dodaje da su očekivali jučer i drugi helikopter na terenu, ali zbog izbijanja požara u Trebinju angažiran je tamo.

- Vidjet ćemo koji se požar prije ugasi, tako ćemo i prebacivati letjelice. Sve to koordiniramo s Ministarstvom sigurnosti i Ministarstvom odbrane BiH. Svi su uključeni u sve ove procese. Vlada Livanjskog kantona, polovina ministara i premijer su konstantno na terenu s ljudima, pokušavaju da urade prekompoziciju ljudstva na terenu - naveo je direktor FUCZ.

Kazao je i da su policijaci i pripadnici MUP-a također na terenu da sankcioniraju sve one koji pale iz raznih motiva, prije svega da unište korov koji imaju oko svojih livada...

Solak napominje da je više općina, posebno na jugu naše zemlje bilo obuhvaćeno požarima, ali prije svega zahvaljujući brzim intervencijama vatrogasaca, civilne zaštite, Oružanih snaga, požari su zaustavljeni i ugašeni.

Navodi da je veoma važno da imaju snage na terenu adekvatno opremljene, osposobljene, a kaže da nekada ne mogu ni s vozilima ući u nepristupačan teren pa su prisiljeni koristiti ljudstvo, naprtnjače, prebacivati vodu pomoću pumpi i drugih sredstava.

- Nekad nam je možda i malo letjelica, ali se i s ovim što imamo uspješno snalazimo. Trebamo vidjeti da osposobimo i one letjelice koje su prizemljene zbog isteka njihovog resursa - kazao je Solak.

Dodao je da će s kolegama iz Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH organizirati sastanak i vidjeti šta je potrebno da se one letjelice koje su prizemljene zbog isteka nekog resursa osposobe.

Solak naglašava da je preventiva veoma bitna, ali nekada iz nepostojanja određenih zakonskih rješenja imaju problem. Naveo je nepostojanje zakona o šumama.

- Pojedina kantonalna ministarstva za vodoprivredu i šumarstvo su donijeli kantonalne zakone koji nisu harmonizirani od kantona do kantona. Onda vrlo često ljudi gledaju samo u civilnu zaštitu kao nekoga ko treba da se bavi prevencijom - kaže Solak.

Naglašava da su nadležna ministarstva na niovu kantona su dužna da se bave prevencijom, a "nisu samo dužni da sijeku šumu i da se šuma izvlači“.

Solak je dodao da su kroz Nacrt zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu predvidjeli da cijeli inspektorat pređe u nadležnost MUP-a i da rade taj dio zaštite od požara te da provode kompletan inspekcijski nadzor.

- A mi smo definirali gdje se to može ložiti vatra, na kojoj udaljenosti od šume, kako se vrši spaljivanje korova i biootpada, pod kakvim nadzorom. Danas često ljudi, paleći korov na svojim njivama, ugrožavaju i sebe i svoju imovinu, a nerijetko i imovinu komšija, općenito društvene zajednice - navodi Solak.

Kaže da je vrlo često teško sankcionirati neodgovorne pojedince koji izvrše samozapaljenje šume, jer nekad se ne može ni locirati gdje je tačno izazvan požar, unište se dokazi u vatri.

- To je vrlo teško. Nadamo se da će se većim angažmanom, prije svega inspekcije, policije i naših sugrađana koji prijave na vrijeme ovakve stvari, te stvari svesti na minimum. Na nama je da radimo, da povećavamo svijest naših sugrađana da je veoma važno kako se rukuje s vatrom, s otvorenim plamenom općenito - zaključio je Solak.