BIH

Rapa: Više od 16.000 penzionera izaći će u septembru na ulice, ovo stanje je neizdrživo

E. MASLO

9.8.2017

Nakon današnjih odluka Vlade FBiH penzioneri će sigurno masovno izaći na proteste u septembru – rekao je za Avaz.ba Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

U Sarajevu je danas održana sjednice Vlade FBiH na kojoj je razmatran zahtjev za povećanje penzija za 10 posto, a nakon završetka saopćeno je da nije moguće toliko povećati penzije svim penzionerima, jer se radi mnogo novca.

Kako je rečeno, analiza finansijskog stanja Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje pokazala je da nije moguće udovoljiti zahtjevu Udruženja penzionera uprkos činjenici da je došlo do bolje naplate poreza i doprinosa te se traži bolji prijedlog.

S druge strane, penzioneri naglašavaju da je ovo stanje neizdrživo i da su mnogi od njih zbog minimalne penzije od 326 KM na rubu egzistencije.

- Savez udruženja penzionera FBiH je na svojoj Skupštini donio zaključak da, ukoliko Vlada ne uvaži naše zahtjeve, odnosno da penzije za avgust koje će biti isplaćene 5. septembra ne budu uvećane za 10 posto, se ide u proteste. Nije još dogovoreno hoće li biti 14. septembra ili koji dan kasnije, ali protesta će biti – kazao je Rapa.


On je rekao da će, prema sadašnjim informacijama, više od 16.000 penzionera izaći na ulice.

- I ono drugo što je Vlada zaključila da će se razmotriti mogućnost povećana penzija penzionerima koji su se penzionisali do 1998. i do 2008. tek nakon donošenja zakona, za nas je to neprihvatljivo jer ko zna kad će zakon biti donesen. Vidite kakvi su problemi oko tog zakona koji je u proceduri već tri godine, a nikako da se na Parlamentu usvoji. Ne možemo više čekati i ići ćemo sigurno u proteste – rekao je Rapa.

On je istakao da se nada da će protesti proteći u najboljem redu.

- Jako je teško kontrolirati toliki broj ljudi i treba se kontrolirati sigurnost. O tome će morati da se pobrinu Vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova, pored naših redara koje ćemo imati na ulicama – kazao je Rapa.