REGION

Izbjegnuta tragedija na pruzi kod Beograda: Lopovi odnijeli 300 metara kablova

Avaz.ba

9.8.2017

U željezničkoj stanici Zuce, između Vrčina i Belog Potoka, lopovi su odnijeli gotovo 300 metara kompletne kontaktne mreže. Zbog toga je saobraćaj u prekidu, saopćila je Infrastruktura željeznica Srbije.

Kako je navedeno, zbog gotovo 450 kilograma bakra koji će biti prodan u nakupcima sekundarnih sirovina, tom preduzeću je nanijeta direktna šteta veća od 20.000 eura.

Riječ je o pruzi Beograd - Mala Krsna - Velika Plana. Pripadnici MUP-a vrše uviđaj, a vozovi se preusmjeravaju na alternativni pravac.

Lopovi su ukrali kontaktnu mrežu  dva sata poslije ponoći.

Ovakve štete su daleko veće, jer izazivaju dodatne kvarove koji znatno povećavaju troškove očuvanja bezbjednosti željezničkog saobraćaja.

Kontaktna mreža je pod naponom od 25.000 volti i velika je sreća da nije bilo smrtnih posljedica.

Nastala šteta je udvostručena i iziskuje postavljanje novih 600 metara kontaktne mreže, jer je preostala isječena i ne može biti nastavljena.

- Nadležne ekipe ubrzano rade na sanaciji nastale štete, kako bi saobraćaj od podneva bio u funkciji - navodi se u saopćenju.

Infrastruktura željeznica Srbije apeluje da je najstrožije zabranjeno i po život opasno prilaziti visokonaponskim vodovima (napon jačine 25.000 V) na željezničkoj infrastrukturi.

- Upozoravamo da sva otuđenja na željezničkoj infrastrukturi dovode do ugrožavanja ne samo lične nego i opće bezbjednosti - navedeno je u saopćenju.