BIH

Drljača: Nije moguće povećati sve penzije za 10 posto

A. Kuburović

E. Ma.

9.8.2017

Ministar rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine, Vesko Drljača, na press-konferenciji nakon današnje sjednice Vlade novinarima je potvrdio da je nemoguće svima povećati penzije za 10 posto u ovom entitetu.

To je bio zahtjev Udruženja penzionera FBiH, koji su najavili da će, ukoliko se ne odobri ovaj njihov zahtjev, izaći na proteste 14. septembra. 

- Zatražili smo informaciju od PIO-a, i u ovom trenutku nije moguće povećati sve penzije na 10 posto. Prijedlog Vlade je da se penzije do 1998. godine povećaju, a oni koji su stekli pravo kasnije - da se poveća u skladu sa finansijskim mogućnostima - kazao je Drljača.

Kazao je da će se ubrzo raditi na zakonskom rješenju, odnosno na prijelog za izmjene i dopune Zakona o PIO/MIO. Ministar Drljača potcrtao je da se radi o najugroženijoj kategoriji, te to mora biti prioritet.

Stav Vlade je da je posljednja izmjena važećeg zakona, koja je dobila podršku Predstavničkog doma PFBIH u potpunosti suprotna cjelokupnom konceptu reforme penzijskog sistema te će u slučaju usvajanja izmjena razmotriti mogućnost pokretanja postupka provjere načina predlaganja i donošenja.

Vlada je mišljenja da svako prijevremeno penzionisanje po važećem zakonu dodatno ugrožava penzijski sistem i dovodi u pitanje blagovremenost isplate penzija na dostignutom nivou.

Direktor PIO/MIO Zijad Krnjić je kazao da je povećanje penzije za 10 posto svima  nepravedno korigovanje penzije, a s druge strane, to je 200 miliona KM sredstava koje Fond nema.

Izrazio je nadu da će Udruženje penzionera modificirati svoj stav.