BIH

Livno: Područja obuhvaćena požarom posjetio brigadir Nakić

A. Kamber

9.8.2017

Požar na području Dinare i dalje je aktivan zbog čega je u gašenje konstantno uključen i helikopter OSBiH. Samo jutros od 6.30 do 9 sati izbacili su 20 buradi vode, kapaciteta po 2.600 litara, što je gotovo 52.000 litara. A, gasili su najkritičnije dijelove Dinare iznad sela na potezu od Sajkovića do Ćaića, nakon čega su imali kraću pauzu u bazi na livanjskom stadionu gdje je prijepodne sletio gazelom i komadant ZS i PZO brigadir Dragan Nakić, koji je s majorom Nježićem Gazelom i obišao područja obuvaćena požarom na području Bosanskog Grahova, Glamoča i Livna gdje je najkritičnije. 

Po slijetanju brigadir Nakić se sastao s članovima Štaba CZ Livanjskog kantona u zgradi Vlade LK gdje je predsjednika Vlade i komadanta Kriznog štaba CZ LK Ivana Jozića i ostale upoznao sa nadležnostima i zadacima zračnih snaga u slučajevima požara i drugih nepogoda, potvrdivši da će uz ovaj helikopter koji gasi, po potrebi biti angažiran još jedan, ako ne bude trebao u Trebinju, kamo je nakon Livna brigadir Nakić otišao obići ugrožena područja.

- Najvažnije je u svemu sačuvati ljudstvo i tehniku OSBiH, te građane i njihovu imovinu, a tu smo da gasimo koliko možemo. Pri svemu je bitna što bolja koordinacija nas iz vazdušnih snaga i zemaljskih snaga, odnosno CZ i drugih koji gase. Mislim da bi se nakon ljetne sezone trebala napraviti ozbiljna analiza iz koje bismo mogli izvući određene zaključke za poboljšanje saradnje i efikasnosti, prvenstveno u preventivnom protupožarnom djelovanju na području cijele BiH. Mogle bi se i procedure pojednostaviti radi veće efikasnosti - kazao je brigadir Nakić. 

- Zaista treba zahvaliti pilotima i njihovom angažmanu. Vodu bacaju tako precizno kao rukom. U to smo se više puta uvjerili. Ali nažalost, visoke su temperature pa se požari ponovo aktiviraju - kazao je Draško Brnić iz deminerskog tima FU CZ čiji su članovi, uz vatrogasce, šumare i GSS LK također na terenu. OSBiH se zahvalio i predsjednik Vlade LK.

Procjene govore da bi u subotu mogla pasti kiša na području Livanjskog kantona koja jedina, po ocjeni sudionika sastanka, može sasvim ugasiti požare, a dotle, svi uključeni u gašenje će koordiniranim akcijama nastojati da ih drže pod kontrolom što je, kako je izjavio premijer Jozić u Bosanskom Grahovu i Glamoču donekle i uspjelo. U toku dana težište aktivnosti bit će Dinara koja gori na frontu širine gotovo 20 km i dalje prijeteći visokoj šumi i naseljima ispod nje.