GLOBUS

Kenijski opozicioni čelnik: Izbori su prevara

Fena

9.8.2017

Kenijski opozicioni čelnik Raila Odinga u srijedu je iznio navode o prevarama na općim izborima u toj zemlji, rekavši da su hakeri prodrli u bazu podataka kenijske izborne komisije i manipulirali su rezultatima u, kako ga je nazvao, "napadom na našu demokratiju".

Odingini navodi uslijedili su nakon objave izbornih rezultata koji pokazuju značajno vodstvo aktuelnog predsjednika Uhuru Kenyatte nad opozicijskim čelnikom, i nakon što su prebrojani glasački listići s većine glasačkih mjesta.

- Hakeri su pronašli ulaz u našu izbornu bazu podataka i stvorili pogreške - izjavio je Odinga na konferenciji za novinare.

- Samo vi možete varati narod tako dugo. Opći izbori za 2017. godinu su prevara - izjavio je opozicijski čelnik.

Odinga se također natjecao protiv Kenyatte na izborima 2013. godine i bezuspješno je osporio izborne rezultate pred sudom navodima o namještanju glasova. Dugogodišnji opozicionar također je učestvovao na izborima 2007. godine za kojima je uslijedilo nasilje potaknuto etničkim podjelama u kome je poginulo više od 1.000 ljudi.

Vodeći zvaničnik iz Kenyattine Jubilarne stranke izjavio je da su opozicijske kritike izbornog procesa bez osnova.

- Još jednom apelujemo na Kenijce da ostanu smireni, još jednom želimo da ljudi trijezne glave pogledaju u brojke. Ti rezultati ne dolaze niotkud, oni su činjenica, i ne možete tvrditi da su rezultati predsjedničkih izbora lažirani, kao i u regijama u kojima su vaši guverneri i vaši članovi parlamenta ostvarili uvjerljive pobjede. Morate prihvatiti rezultate glasanja - izjavio je zvaničnik Rafael Tuju, prenosi agencija AP.