GLOBUS

Profesoricu izbacili iz škole zbog seksa sa učenicom

Avaz.ba

9.8.2017

Profesorici glume iz Essexa u Engleskoj zabranjeno je bavljenje nastavničkim poslom nakon što je priznala da je imala seksualne odnose s učenicom u svom automobilu te da  je vodila na izvedbu mjuzikla na West End.

Sarah Barton je priznala da je bila u seksualnoj vezi s neimenovanom učenicom u školi u Essexu te da konstantno i uporno nije uspijevala održati profesionalan odnos, piše Independent. U školi je radila od septembra 2007. do jula prošle godine i bila je šefica Odsjeka za dramu i ples, a učenicu je vodila na mjuzikl ‘Matilda’ u London tokom polugodišta, premda su joj prijatelji savjetovali da to ne radi. Ona se, naime, pohvalila grupi prijatelja i kolega svojim odnosom. 

Barton je u akademskoj godini 2015./2016. potaknula prijateljstvo među njima koje je kulminiralo seksualnim odnosom. 36-godišnja nastavnica čak je pokazala fotografiju neimenovanoj svjedokinji na kojoj ljubi učenicu dok je drugi svjedok rekao da mu je Barton priznala da je imala seksualni odnos s učenicom u automobilu.

Premda se ispostavilo da je put u London predložila i organizirala učenica, u službenom izvještaju nakon saslušanja stoji da je "neovisno o tome ko je organizirao put, planiran je u junu prošle godine kad je veza već neko vrijeme trajala. To je očito neprikladno."

Odbor za suspenziju uzeo je u obzir da je Barton iznimno cijenjena nastavnica, te da se incident dogodio kao posljedica ozbiljnih privatnih problema. Nakon saslušanja profesorici je zabranjeno daljnje predavanje u školama najmanje do 2022. kad će se razmotriti ukidanje zabrane.

Alan Meyrick iz Ministarstva obrazovanja rekao da je "bilo je bezbroj prilika kad je nastavnica mogla prekinuti vezu. Ovo je bila seksualna veza koja se nastavila uprkos upozorenjima kolega, a ne izolirani događaj."