GLOBUS

Predsjednik Irana imenovao žene za svoje zamjenike

Avaz.ba

9.8.2017

Iranski predsjednik Hasan Rohani imenovao je dvije žene na položaje potpredsjednika države, dan nakon što su ga reformisti kritizirali jer nije nominirao nijednu ženu za ministarske funkcije.

Masumeh Ebtekar, poznata u svijetu kao portparolka u vrijeme talačke krize u Ambasadi SAD tokom osamdesetih, zadužena je kao potpredsjednik za ženska pitanja.

Ona je u prethodnoj Rohanijevoj administraciji bila zadužena za prirodnu sredinu.

Laja DŽonedi će se kao potpredsjednik baviti pravnim poslovima, a još jedna žena, Šahindokt Movlaverdi, postavljena je za specijalnog savjetnika za građanska prava, prenio je AFP.

Rohani je u prethodnom mandatu imao tri žene na položaju potpredsjednika, a sada mu je ostalo još nekoliko nepopunjenih pozicija.

Reformisti su jučer saopćili da je Rohani popustio pod pritiskom vjerskog establišmenta, pošto nije predložio nijednu ženu za ministarske pozicije u svom kabinetu.

Rohani, klerik umjerenih stavova, u maju je na izborima porazio tvrdolinijaša Ebrahima Raisija zahvaljujući podršci reformista. On je tada obećao da će unaprijediti građanska prava i obnoviti veze sa Zapadom.