BIH

Marić učestvovao na komemoraciji povodom atomskog bombardiranja Nagasakija

Avaz.ba

9.8.2017

Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Borislav Marić učestvovao je na komemoraciji i mirovnim manifestacijama povodom obilježavanja 72. godišnjice atomskog bombardiranja Nagasakija.

Marić je prisustvovao memorijalnoj ceremoniji u Parku mira u gradu Nagasaki koju je otvorio zbor preživjelih žrtava - hibakusha s pjesmama o miru, a u 11.02 sati, tačno u vrijeme kada je 9. avgusta 1945. godine na grad Nagasaki pala atomska bomba, desetine hiljada prisutnih su minutom šutnje odali počast svim stradalim, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U susretu s gradonačelnikom Nagasakija Tomihisaom Taueom,  Marić je izrazio solidarnost i podršku građanima Nagasakija na njihovim naporima i posvećenosti za izgradnju svijeta bez nuklearnog oružja.

Istaknuo je da svjedočenja preživjelih žrtava i njihovih porodica trebaju poslužiti kao svjedočanstvo i opomena budućim generacijama da se zalažu za izgradnju svjetskog mira, kao najveće vrijednosti jedne civilizacije.

Gradonačelnik je zahvalio veleposlaniku za lično prisustvo i solidarnost, te je veleposlaniku uručio pismo zahvalnosti u kojem se izražava opredjeljenje vrijednostima mira i humanizma i nada da će se zajedničkim naporima međunarodne zajednice postići potpuna zabrana proizvodnje i upotrebe nuklearnog oružja.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici 58 država svijeta, japanski premijer, ministar vanjskih poslova Japana, veliki broj ličnosti iz javnog i političkog života Japana, preživjele žrtve atomskog bombardiranja, organizacije civilnog društva i studentske organizacije.

Ambasador je obišao i Memorijalni park mira, Memorijalni muzej, te razgovarao s porodicama žrtava i studentima koji su poslali poruke mira sa željom da se ovakva tragedija nikada više nigdje ne ponovi.

Marić je 8. avgusta 2017. godine položio i cvijeće na spomenik u Parku mira u gradu Nagasaki u znak odavanja počasti žrtvama atomskog bombardiranja.