GLOBUS

Brigitte Macron ostaje bez titule prve dame

Avaz.ba

9.8.2017

Supruga francuskog predsednika Brigitte Macron vjerovatno neće dobiti zvaničan status prve dame, poslije pokrenute peticije, a njena pozicija biće zvanično definirana krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca.

 Ona će, međutim, imati malobrojno osoblje u svojoj kancelariji koja je smeštena pored predsjedničke. 

Macron je želio da formalizira funkciju prve dama uprkos kontroverzama o troškovima i statusu te funkcije. Peticiju protiv dodjeljivanja formalnog statusa prve dame, koja je postavljena na sajtu change.org, potpisalo je do sada više od 270.000 ljudi, koji se protive da se aktivnosti i funkcija prve dame finansiraju iz državne kase. Brigitte Macron trenutno ima kancelariju u Jelisejskoj palati i osoblje koje čine dva savjetnika, dvije sekretarice, kao i obezbjeđenje.

Jelisejska palata danas se nije oglašavala tim povodom, ali je portparol vlade Christophe Castaner na svom Twitteru naveo da Brigitte Macron ima svoju ulogu i odgovornosti, ali da ustav neće biti mjenjan. 

- Tražimo transparentnost i da se objasni koja sredstva ima na raspolaganju. Nema izmjene Ustava, nema novih sredstava, nema plate za Brigitte Macron. Zaustavite licemjerje - napisao je on.

On je dodao da Brigitte Macron dnevno prima 200 pisama i održava vezu sa francuskom javnošću u najvećoj diskreciji. 

Predsjedništvo će njenu poziciju razjasniti krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca, rekao je jedan zvaničnik koji je takođe ponovio da neće biti promjene ustava da se uvede funkcija prve dame.