GLOBUS

SAD uvode mjere protiv subvencije kineskog aluminija

Avaz.ba

9.8.2017

Američki ministar trgovine Wilbur Ross izjavio je da SAD uvode preliminarne mjere protiv kineskih subvencija za izvoz aluminija iz Kine u SAD.

SAD vjeruju da ti proizvodi imaju subvencije od 16.56 posto do 80.97 posto, rekao je Ross i dodao da su američkim carinicima upućena uputstva o finansijskoj zaštiti uvoznika kineskog alumunija. 

Ta mjera, čiji detalji nisu saopćeni, uvodi se nakon što je prije nekoliko mjeseci otvorena istraga o uvozu takvih proizvoda.

Kina je još u martu od SAD zatražila da ne uvode sankcije kineskim proizvođačima i prodavcima aluminija, pošto su američki proizvođači uložili žalbu kod administracije predsjednika Donalda Trumpa. 

Udruženje američkih proizvođača optužilo je kineske da prodaju aluminij po niskim cijenama koje ugrožavaju stranu konkurenciju.

Aluminijje jedan od niza sektora kineske industrije pored čelika, uglja i stakla čiji su proizvodi preplavili svjetsko tržište tokom prethodne decenije dok ponuda nije znatno prevazišla potražnju. 

Kineske valionice, koje proizvode više od polovine aluminija u svijetu, povećavaju kapacitete uz pomoć neprikladnih subvencija, tvrde konkurenti sa Zapada.