LIFESTYLE

Pogasite svjetla, muziku, zaključajte sva vrata, napast će nas pirati

Avaz.ba

9.8.2017

Više od 50.000 dolara putnici su platili da bi uživali u 100-dnevnom luksuznom krstarenju od Sydneyja do Dubaija, ali njihovo putovanje pretvorilo se u pravu noćnu moru. Zbog opasnosti od napada Somalijskih pirata, na brodu Sea Princess morali su, kad su se približili opasnim vodama, ugasiti sva svjetla, muziku, zatvoriti barove...

Na svim prozorima bili su navučeni zastori, a obećane glamurozne zabave na palubi izostale su.

Ta je situacija na brodu trajala punih 10 dana, a njegov kapetan Gennaro Arma izvinio se zbog proglašenja uzbune rekavši da je prijetnja realna i da se brod mora pripremiti za eventualni napad pirata.

Svih 1.900 putnika moralo je proći obuku odbrane od pirata. Savjetovano im je da, u slučaju prijetnje, zaključaju balkonska vrata, napuste kabinu, zaključaju vrata kabine i sklone se u hodnike kako bi između njih i pirata bile dvije prepreke.

Iako ovakvu situaciju nisu očekivali, svjedoci događaja tvrde da se jako malo putnika žalilo na proglašenu opasnost i vanredne mjere na brodu, piše Daily Mail.

U posljednjih 12 godina zabilježeno je šest napada na luksuzne kruzere. Somalijski pirati u martu su napali prvi putnički brod nakon marta 2012. Dvadesetak naoružanih muškaraca otelo je brod kojem su se približili pretvarajući se da im treba vode.

Nakon nekoliko dana su se povukli s broda iako im traženi novčani iznos nije bio isplaćen.