LIFESTYLE

Šta se desi na internetu u samo jednoj minuti?

Avaz.ba

9.8.2017

Prema web-servisu koji na dnevnoj bazi procjenjuje veličinu interneta, trenutno je njegova veličina barem 4.53 milijardi stranica Kad biste nekoga pitali koliko je velik internet, vjerovatno ne bi mogao pogoditi njegovu pravu veličinu.

Jer, osim gomile web-stranica među kojima nam pomažu naći različite pretraživače, postoji cijeli jedan svijet web-stranica koje nisu indeksirane u tim pretraživačima pa ih je onda i "nemoguće" pronaći.

Naime, prema web-servisu koji na dnevnoj bazi procjenjuje veličinu "world wide weba", trenutno je njegova veličina barem 4,53 milijardi stranica.

Uzmemo li u obzir to da na svijetu živi oko 7,5 milijardi stanovnika, to znači da na jednu web-stranicu dolazi 1,65 stanovnika.

Želimo li nekome opisno dočarati koliko je intrnet u svakom trenutku "živahno" mjesto, morat ćemo se dobro potruditi. Tvrtka Visual Capitalist, koja stvara zanimljive grafove, pokušala je na jednom grafu opisati što se sve događa u samo jednoj minuti na internetu.

Dakle, dogodi se čak 3,5 miliona pretraživanja na Googleu.

Na Facebook se ulogira nevjerovatnih 900 hiljada korisnika, istovremeno se pošalje i 15 hiljada GIF-ova kroz Facebook Messenger.

Objavi se 452 hiljade twitova, pošalje 16 miliona SMS-ova i 156 miliona e-mailova. 120 ljudi otvori novi LinkedIn profil.

U samo jednoj minuti stvori se 1,8 miliona snapova i objavi 46. 200 fotografija na Instagramu.

Pogleda se nevjerovatnih 4,1 miliona videa na YouTubeu i preko 70 hiljada sati Netflix programa.

U samo jednoj minuti potroši se čak 751.522 dolara u online kupovini, a s Google Play i App Storea preuzme se 342 hiljade aplikacija.

Impresivne brojke, zar ne? Želite li, ipak, vidjeti šta se događa svake sekunde, posjetite Internet Live Stats.