GLOBUS

Gradonačelnik Nagasakija apelirao na svijet bez nuklearnog oružja

Fena

9.8.2017

Nagasaki mora biti posljednje mjesto koje je pretrpilo napad atomskom bombom, izjavio je u srijedu njegov gradonačelnik na ceremoniji obilježavanja 72. godišnjice razornog američkog nuklearnog napada na taj japanski grad, apelirajući na denuklearizaciju Zemlje.

Godišnjica napada dolazi u vrijeme pojačanih napetosti u vezi sa sjevernokorejskim programom naoružanja i sve oštrije retorike američkog predsjednika Donalda Trumpa koji potresaju regiju i pojačavaju strahovanja od nuklearne prijetnje.

- Snažan osjećaj nervoze se širi svijetom da bi se u ne tako dalekoj budućnosti takvo oružje opet moglo upotrijebiti - izjavio je gradonačelnik Tomihisa Taue na ceremoniji u Parku mira u Nagasakiju.

- Nagasaki mora ostati posljednje mjesto koje je pretrpilo napad atomskom bombom - kazao je.

Zvona su zvonila dok su se hiljade ljudi, među kojima su bili i oni koji su preživjeli napad, minutom šutnje odale počast žrtvama bombardovanja u 11.02 sati po lokalnom vremenu, u tačno vrijeme kada se desio napad 9. avgusta 1945. u završnim danima Drugog svjetskog brata.

Japan je jedina zemlja koja je pretrpila atomske napade.

SAD je izbacio prvu atomsku bombu na Hiroshimu 6. avgusta 1945. ubivši gotovo 140.000 ljudi. Broj žrtava uključuje i one koju su preživjeli napad ali su kasnije preminuli od izlaganja nuklearbnom zračenju.

Tri dana kasnije SAD su izbacile plutonijumsku bombu na lučki grad Nagasaki kada je ubijeno 74.000 ljudi.

Japan je proglasio kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu 15. avgusta 1945. godine.

Mnogi u Japanu smatraju da su atomski napadi na japanske gradove ratni zločin jer su u njima napadnuti civili i zbog razorne moći takvog oružja.

Brojni Amerikanci vjeruju, međutim, da su napadi ubrzali kraj krvavog sukoba i na kraju su doveli do spašavanja ljudskih života, opravdavajući izbacivanje atomskih bombi na japanske gradove.

Barack Obama postao je prvi američki predsjednik koji je posjetio Hiroshimu u maju prošle godine, odajući počast žrtvama bombardovanja, prenosi agencija AFP.