GLOBUS

Trojici Nijemaca po godinu dana zatvora zbog skrnavljenja zastave Poljske

Avaz.ba

9.8.2017

Pijanu zabavu usred Varšave, papreno će platiti trojica mladih Nijemaca, pošto su po skraćenom postupku osuđeni na po godinu dana zatvora uslovno, a svaki od njih mora da plati i novčanu kaznu od 2.380 eura za skrnavljenje državnog simbola Poljske.

Trojica Nijemaca starosti od 21 do 25 godina u ponedeljak su se vraćala iz noćnog provoda i pijani su se dosjetili da bi bilo zabavno da skinu poljsku zastavu sa zgrade Uprave gradskih saobraćajnica u Varšavi. 

Bacili su je na zemlju i izgazili, udarali saobraćajne znakove, što je snimila gradska kamera, a mladići su nakon pola sata uhapšeni i optuženi za skrnavljenje državnih simbola Poljske, za šta, po poljskim zakonima, prijeti godinu dana zatvora.

- Tokom saslušanja izvinili su se, izrazili kajanje i rekli da više nikada ne bi učinili nešto takvo. Dvojica su priznala da su bili pod dejstvom alkohola. Dobrovoljno su prihvatili kaznu koju im je odredilo tužilaštvo i nakon toga su pušteni. Platiće i troškove upravnog postupka. Nakon toga mogu da napuste našu zemlju - kazao je danas poljskoj državnoj televiziji TVP.info tužilac Okružnog tužilaštva u Varšavi.