BIH

Udruženje Istočna alternativa Republike Srpske: Uklonit ćemo sva bošnjačka spomen- obilježja

Vojin Pavlović pokazuje lokaciju za bistu Vitali Ćurkina

Piše: S. Sm.

9.8.2017

Udruženje „Istočna alternativa Republike Srpske“ sa sjedištem u Bratuncu ne odustaje od postavljanja spomen-biste preminulom ruskom ambasadoru pri UN Vitalija Čurkina, na lokalitetu gradskog parka u Srebrenici. 

Uprkos ne izdavanju dozvole za postavljanje biste od strane Općine Srebrenica, predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović, naglašava da će ona biti postavljena na predviđenoj lokaciji.

- Bronzana bista Vitalija Čurkina, teška dvije tone, uskoro će biti postavljena u centru Srebrenice. Uredno smo podnijeli zahtjev za izdavanje dozvole i do danas nismo dobili nikakav odgovor. Pismeno smo se obratili srebreničkom načelniku Mladenu Grujičiću. Ako nam u roku od 30 ne bude izdata dozvola, bista će biti postavljena u noći - kategoričan je Pavlović

Ako Općina, kaže, ne ukloni bespravno sagrađena bošnjačka spomen-obilježja, a ponajprije spomen-ploču na igralištima osnovne i srednje škole, da će aktivisti tog udruženja ukloniti sva bespravna bošnjačka obilježja na općini, a mi znamo koja su - poručio je Pavlović. 
Dodao je da će bez odobrenja postaviti spomen-obilježja na sva srpska stratište, a on će lično postaviti spomen–ploču na zgradi Osnovnog suda u Srebrenici.