GLOBUS

Sjeverna Koreja se sprema za napad na američki teritorij

Avaz.ba

9.8.2017

Sjeverna Koreja razmatra mogućnost izvođenja balističkog napada na američku teritoriju Gvam u zapadnom Pacifiku, saopšteno je iz Pjongjanga samo nekoliko časova nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp upozorio da će sljedeća takva prijetnja izazvati bijes SAD.

Iz Pjongjanga je saopšteno da "pažljivo razmatraju" plan da napadnu Gvam, ostrvo na kojem živi oko 163.000 ljudi i na kojem se nalazi vojna baza SAD.

Portparol Narodne korejske vojske izjavio je da će se plan sprovesti u djelo u bilo kom trenutku, kada lider Sjeverne Koreje Kim DŽong Un to odluči.

Guverner Gvama Edi Kalvo rekao je da je ostrvo spremno na bilo kakvu mogućnost napada, te naglasio da je Gvam američka teritorija i da je u kontaktu sa Bijelom kućom.

Sjeverna koreja je optužila SAD za planiranje "preventivnog rata", a iz Pjongjanga su poručili da će bilo kakav pokušaj SAD da sprovede taj plan u djelo biti dočekan ratom sa ciljem uništavanja svih neprijateljskih uporišta, uključujući i kopneni dio SAD.

Iz Vašingtona su upozorili da su spremni da upotrijebe silu kako bi zaustavili nuklearni i balistički program Pjongjanga, ali da bi radije taj problem riješili globalnom diplomatskom reakcijom, uključujući sankcije.

Tramp je sinoć u obraćanju novinarima u svom golf klubu u Bedminsteru u NJu DŽersiju izjavio kako bi Kimu "bolje bilo da prestane s prijetnjama Americi" i da će svaka sljedeća prijetnja biti dočekana "vatrom i bijesom i da će Pjongjang osjetiti moć kakvu svijet do sada nije vidio".