GLOBUS

Sjeverna Koreja prijeti da će ispaliti rakete na američko ostrvo Guam

Avaz.ba

9.8.2017

Sjeverna Koreja upozorila je da bi mogla da ispali rakete u pravcu američkog ostrva Guam u Pacifiku. Sa druge strane, predsjednik SAD Donald Trump je obećao vlastima u Pjongjangu da će se suočiti s "vatrom i bijesom". 

Pjongjang je naveo da trenutno pažljivo razmatra operativni plan kako bi gađao zone oko Guama i to balističkom raketom srednjeg dometa, Hvasong-12, javila je sjevernokorejska agencija KCNA. 

Plan se privodi kraju i mogao bi da se sprovede čim to lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un to bude odlučio, dodala je agencija. Guam pripada teritoriji SAD i na tom ostrvu u Pacifiku se nalazi američka vojna baza. 

Trump je nekoliko sati ranije upozorio Sjevernu Koreju da će se suočiti s "vatrom i bijesom" poslije izvještaja da američki obavještajci vjeruju da je ta zemlja uspjela da proizvede nuklearnu bojevu glavu koju mogu postaviti na postojeće rakete. 

- Bilo bi dobro za Sjevernu Koreju da više ne prijeti Sjedinjenim Državama. Dočekali bi ih vatra i bijes kakve svijet još nije vidio - izjavio je Trump. 

Uzbuna u Washingtonu zbog nuklearnog programa Pjongjanga je pojačana nakon dva uspješna testa interkontinentalnih raketa (ICBM) prošlog mjeseca.