OSTALI SPORTOVI

Barbari Špotakovoj zlato u bacanju koplja, Van Nikerk dominirao na krugu

Avaz.ba

8.8.2017

Čehinja Barbora Špotakova svjetska je prvakinja u bacanju koplja, pošto je hicem od 66,76 metara slavila na Svjetskom prvenstvu u Londonu. 

Špotakova je došla do druge titule svjetske prvakinje, a ima i dva olimpijska zlata, te titulu evropske šampionke.  Iza 36-godišnje Čehinje palsirala se dvostruka prvakinja Azije, Kineskinja Li Linvej (66,25 metara), dok je bronzu hicem od 65,26 metara zaslužila njena zemljakinja Lu Huejhej. 

Tragičarka je bila Hrvatica Sara Kolak, koja je završila na četvrtom mjestu sa hicem od 64,95 metara. Ona je imala drugi rezultat do treće serije, ali je u petoj Kineskinja Huejhej raspršila i njene snove o bronzi. Špotakova je nakon deset godina došla do druge svjetske titule, i to na stadionu na kojem je prije pet godina postala drugi put olimpijska pobjednica. Na prethodnim OI u Rio de Žaneiru je osvojila bronzu. 

U najuzbudljivijem takmičenju dana, skoku sa motkom slavio je Amerikanac Sem Kendriks sa preskočenih 5,95 metara iz trećeg pokušaja. Poljak Piotr Lišek je bio drugi sa 5,99, koiko je preskočio i bronzani Francuz Reno Lavileni ali sa većim brojemj pokušaja od Poljaka.

Kenijac Konselsus Kipruto (8:14,12 minuta) je novi svjetski prvak na 3.000 metara stipl, i potvrdio je dominaciju svoje zemlje u toj disciplini.  

U sprintu na atletskom krugu najbrži je bio Južnoafrikanac Wade van Nikerk (43,98 sekundi), dok je srebro pripalo Stivenu Gardineru sa Bahama (44,41). Van Nikerk je potvrdio dominaciju jer je bio zlatni i na prethodnom SP na 400 metara.

U taktički najzahtjevnijoj atletskoj trci (800 metara) zlato je sovojio Francuz Pjer-Ambruaz Bos (1:44,67 minuta), a 28 stotinki zaostato je srebrni Poljak Adam Kšot. 

Amerikanka Tori Bouvi neće kompletirati najsjajnija odličja u sprintu na 100 i 200 metara, pošto se povrijedila nakon zlata na 100 metara. Ona se, da bi pobijedila u toj trci na SP u Londonu, bacila glavom naprijed u finišu.