LIFESTYLE

Bizarni poremećaj: Upoznajte djevojčice koje se sa 12 godina pretvaraju u dječake

Avaz.ba

8.8.2017

Zbog genskog poremećaja, jedna od 90 beba u selu Salinas u Dominikanskoj Republici rodi se kao djevojčica, da bi se tek u pubertet “pretvorile” u dječake i dobile muške spolne organe.

Poremećaj nastaje kao posljedica nedostatka dihidrotestosterona u maternici tokom trudnoće. Ovo stanje je toliko često da imaju i žargonski naziv za djecu s tim poremećajem – “guevedoces” ili “penis sa 12”.

Dugo se tragalo za razlogom

Ovaj genski poremećaj u medicini je otkriven sedamdesetih godina, kada je Dominikansku Republiku posjetila znanstvenica sa medicinskog fakulteta Cornell u New Yorku, dr. Julianne Imperato-McGinley, privučena neobičnom pričom o “djevojčicama koje se pretvaraju u dječake”.

Otprilike osam sedmica nakon začeća, na plod počinju djelovati spolni hormoni. Ako je beba genski muškarac, u tijelu se počinje proizvoditi hormon dihidrotestosteron, koji je odgovoran za formiranje muških spolnih organa. Kod djevojčica se ovaj hormon ne proizvodi.

Ovaj nedostatak je genetski poremećaj koji je prilično čest u Dominikanskoj Republici. Zato se dječaci rađaju bez penisa, tj. kao djevojčice. Tek u pubertetu, dolaskom novog vala testosterona, njihovo tijelo reagira i počinje im rasti penis, testisi, te tijelo poprima muške odlike.