NOGOMET

UEFA Superkup: Zidaneov Real slavio i potvrdio dominaciju u Evropi

AFP

Piše: N. Kreštalica

8.8.2017

Real Madrid je novi-stari osvajač Superkupa Evrope. Madriđani su u Skoplju savladali Manchester United u sjajnoj utakmici sa 2:1. 

Fudbaleri Zinedina Zidana bili su bolji u prvom poluvremenu što govori i statistika. Galacticosi su imali posjed lopte od 60% i sedam udaraca prema golu Uniteda. Svoju igru su krunisali pogotkom u 24. minuti. Strijelac je bio Casemiro na asistenciju Carvajala.

Osim ovog najbitnijeg detalja, treba spomenuti i 16. minutu kada je isti igrač pogodio prečku.

U nastavku Real je nastavio istim tempom te su u 52. minuti povisili na 2:0. Strijelac je bio Isco na asistenciju Balea. U 61. minuti Bale se mogao upisati u strijelce ali je pogodio prečku.

Kazna je brzo stigla i to samo minut poslije kada je Lukaku nakon odbijene lopte savladao Navasa i vratio neizvjesnost ovoj utakmici. Marcus Rashford je imao sjajnu priliku u 82. minuti da poravna rezultat ali je Navas sjajno intervenirao i ostavio Real u prednosti. Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao tako da je Zinedine Zidane nastavio sjajan niz na klupi Reala i osvojio novi trofej.

Zanimljivo je da je Cristiano Ronaldo susret počeo sa klupe, a ušao je tek u 78. minuti.

Ovo je za Real Madrid ukupno četvrti trofej a isti su osvojili i prošle sezone kada su bili bolji od Seville. Manchester United je ostao na jednom osvojenom trofeju.

Superkup Evrope se igra od 1972 godine a najuspješnija ekipa su Barcelona i Milan sa po pet trofeja. Ovogodišnje izdanje Superkupa igralo se u Skoplju, glavnom gradu Makedonije na stadionu Phillip ll. Sljedeće sezone Superkup će se odigrati u Estoniji, tačniji u Talinu i Le Coq Areni.

Pogledajte golove sa utakmice:



Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6