CRNA HRONIKA

Uhapšen muškarac koji je prijetio smrću novinaru Draganu Bursaću

Novinar Dragan Bursać

Avaz.ba

8.8.2017

Muškarac iz Bosanske Gradiške (40), inicijala A.B., uhapšen je danas zbog sumnje da je putem Facebooka prijetio poznatom novinaru Draganu Bursaću. Bursać je potvrdio da je uhapšen muškarac za kojeg se sumnja da mu je prijetio.

Ugrožavanje sigurnosti

U toku je kriminalistička obrada osumnjičenog koji je uhapšen jutros u 8 sati, a o svemu je obaviješteno banjalučko Okružno javno tužilaštvo.

Protiv A.B. bit će podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti.

Korisnik Facebooka A.B. pogrdnim se riječima obratio kolumnisti Al Jazeere, zaprijetivši mu da se "neće nanosati glave".

MUP RS danas je saopćio da je policija utvrdila "da je počinilac ovog djela A.B. (1977.) iz Bosanske Gradiške, uhapšen 8. augusta u 8 sati, a u prostorijama Policijske uprave Banja Luka u toku je kriminalistička obrada lica".

U saopćenju se navodi da će policija dostaviti izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka o počinjenom krivičnom djelu ugrožavanje sigurnosti.

Bursać je za Al Jazeeru kazao da mu je drago što je policija brzo obavila svoj posao.

- Volio bih da ovo bude poruka svim internet i realnim siledžijama - istakao je on.

Ovo je drugi put da su Bursaću upućene prijetnje smrću zbog kolumne koju je objavila Al Jazeera.

"Čaruga Stanisavljević"

Ovog puta to se desilo zbog teksta "Šutio sam dok je Bihać granatiran", u kojem se Bursać prisjeća trogodišnje opasade Bihaća koji je bio opkoljen s jedne strane od Vojske SAO Krajine, a s druge od Vojske RS i akcije "Oluja" koja je potom uslijedila.

Bursać opsadu Bihaća opisuje iz perspektive mobilisanog pripadnika Vojske RS. U kolumni navodi kako nema opravdanja za zločine počinjene tokom rata u BiH, te da se narodi na ovim prostorima moraju suočiti sa prošlošću.

On je ranije prijavio policiji prijetnje upućene nakon objave teksta "Slavi li Banja Luka srebrenički genocid?".

Korisnik Facebooka, koji koristi nickname "Čaruga Stanisavljević" tada se pogrdnim riječima obratio Bursaću, poručivši mu da će "doći na penal", ali i da je "penal dosuđen". Takvu su poruku prijetnjom smrću ocijenili u Udruženju BH novinari te odmah pozvali nadležne da reaguju.

I sam Bursać se tada pokušao odbratiti, putem zaštićenog broja telefona, policijskom službeniku zaduženom za takve prijetnje, no nije uspio dobiti policajca.

Povod da dobije takav broj bile su ranije prijetnje smrću.