LJEPOTA I MODA

Ljetni preparati za kosu na testu - evo što joj stvarno rade...

Avaz.ba

8.8.2017

Tvari kojih ima u proizvodima za njegu kose ljeti na neki način oblažu kosu te je zaštićuju, djelujući kao zamjena za prirodne tvari koje su se na njoj nalazile, primjerice, prije dugotrajnog kupanja i sunčanja.

U te proizvode se stavljaju prirodna ili sintetska ulja, koja omašćuju kosu te joj na taj način vraćaju volumen, sjaj i glatkoću. Omekšivači ili plastifikatori se koriste za povećavanje i prijanjanje te elastičnost, a neke od njih su silikonske tvari. Česte su u regeneratorima i šamponima. Lagane su i stvaraju film oko kose, zatvarajući kutikule, plosnate stanice od korijena do vrha dlake. Zbog svoje lakoće silikon doprinosi i volumenu ne spuštajući kosu. Među silikonima dobra svojstva imaju ciklometikon i dimetikon.

U proizvode stavljaju i tvari poput biljnih iscrpina koje njeguju, odnosno keratin, koji je protein od kojega je uglavnom izgrađena kosa, oko 80 posto. Keratin kosi daje čvrstoću i otpornost na različite utjecaje, primjerice na toplo sunce i hladan vjetar. U sredstvima su i uobičajeni mirisi, eugenol, geraniol, limonen i drugi. Vrlo čest sastojak koji ima umirujuće i protuupalno djelovanje je aloe vera.

Nezaobilazni sastojak je glicerol, koji se nalazi u svim prirodnim mastima, a povećava vlažnost i glatkost kože. Pantenol je ovlaživač, a posebice se preporučuje u losionima nakon sunčanja jer pomaže kod zacjeljivanja rana, raspuklina kože, takozvanih ragada i za liječenje opeklina.

U posljednje vrijeme postavljaju se pitanja o učinkovitosti silikona. Neki kažu da se njegovom uporabom dugoročno može stvoriti teška ovojnica oko dlake, pa je na kraju kontraproduktivan. Za izbjegavanje toga problema, potrebno je ponekad oprati kosu šamponom bez silikona.