BIH

Naredni rival možda će biti najveći izazov za naše "Zmajeve": Očekujemo Ermence, stižu Amerikanci

Piše: E.J.

9.8.2017

Ermenija je, košarkaški, praktično anonimna država, ali je problem to što će naši "Zmajevi" sutra navečer, u duelu s reprezentacijom Ermenije u sarajevskoj Skenderiji, imati nasuprot sebe mahom Amerikance! 

Njih sedmorica rođenih u postojbini košarke i mahom stasalih u tamošnjoj univerzitetskoj ligi, suprotstavit će se Bosni i Hercegovini u jednom od najvažnijih duela pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine.

Dijele pasoše 

Da Ermenija nije bezazlena, prvi nam je pažnju skrenuo u nedavnom razgovoru Sarajlija na kormilu Švedske Vedran Bosnić, što se nedugo zatim potvrdilo na parketu - Ermenci su u uvodna dva kola kao domaćini u Jerevanu prilično sigurno savladali i Slovačku i Švedsku. 

Iskustva o Ermeniji prenio nam je i hrvatski stručnjak na klupi Slovaka Ivan Rudež, inače brat NBA košarkaša Damjana Rudeža, nakon meča BiH - Slovačka u Sarajevu.

- Oni dijele pasoše kao kokice, to je svlačionica u kojoj se ne govori ermenski, ali to su neka pravila FIBA-e (Međunarodna košarkaška federacija, op. a.) o kojima ja neću pričati - rekao je Rudež te nastavio: 

- Opasan su protivnik, naročito na pozicijama jedan i dva. Imaju euroligaškog pleja Rajana Botrajta (Ryan Boatright), koji je igrao za Cedevitu (nedavno prešao u turski Bešiktaš) i koji sam može riješiti utakmicu. On i Alin Hes (Allyn Hess) sve vode, ostali se bore i trče.

Botrajt je jedini od svih Amerikanaca koji ima status naturaliziranog košarkaša (za nastup može biti prijavljen samo jedan naturalizirani igrač) i predvodi Ermeniju sa prosjekom od 19,5 poena, šest skokova i 4,5 asistencija.

Krilni centar Endrju Čarbaš (Andrew Chrabascz), produkt veoma jakog Batler univerziteta iz američke NCAA lige, bilježi 14,5 poena i šest skokova. 

Već spomenuti Hes ima prosjek od 12 poena i četiri skoka. Selektor Ermenije je poznati hrvatski trener Nikša Bavčević, što, također, govori o njihovim ambicijama.

Uvjeti za igranje 

Ermenaca se, nakon pobjede nad Slovačkom, dotakao i naš selektor Duško Vujošević, koji je rekao da "čuje priče o uvjetima za igranje u Ermeniji", odnosno dvorani u Jerevanu. 

- Koliko sam čuo, utakmica sa Slovačkom je dva puta prekidana po deset minuta zbog semafora. Mislim da FIBA treba da osigura regularne uvjete na svim terenima, a mi ćemo dati svoj maksimum - rekao je Vujošević, koji je dodao da mu je drago što su Ermenci u drugom kolu savladali Šveđane, ali nije otkrio zbog kojeg razloga. 

Ipak, prije duela u Jerevanu, kojim ćemo 19. avgusta zaključiti pretkvalifikacije (dvije prvoplasirane selekcije iz grupe idu u glavnu rundu kvalifikacija), "Zmajevi" će sutra odmjeriti snage s Ermenijom u Sarajevu. 

Bit će to drugi u seriji od tri uzastopna meča "Zmajeva" na domaćem parketu nakon pobjede nad Švedskom u Sarajevu, a uoči gostovanja Šveđana u Zenici (12. avgust).