LIFESTYLE

Prost trik garantuje veće mišiće nakon treninga - i to uz manju kilažu

Avaz.ba

8.8.2017

Ne postoji prečica da formu i liniju dovedete u red. Potreban je naporan rad, posvećenost i redovan boravak u teretani. Ipak, uprkos tome mnogi traže načine da pojačaju vježbanje i ubrzaju napredak mišića.

Jedan od njih je tehnika organičenja krvotoka, koja se ostvaruje vezivanjem ruku, odnosno bicepsa. Na taj način dobićete veći mišić, poboljšati izdržljivost i oporavak od povreda. Zanimljivo je da ova tehnika bolje rezultate donosi ako se podižu manje težine.


Reč je o načinu vežbanja, koji se zove "Kacu", a osmislio ga je Japanac Jošiaki Sato. On je potencijal tehnike shvatio kada je sa 25 godina slomio zglob na skijanju. Umjesto da šest mjeseci provede u oporavku mišića, Satu je to pošlo za rukom za samo šest nedjelja.

Ovom tehnikom oduševljeni su i zdravstveni stručnjaci, koji ga preporučuju sportistim i bodibilderima.

Evo kako funkcioniše

Čvrsto pričvrstite nadlakticu, ograničavajući krvotok od bicepsa. Vježbajte sa znatno manjim težinama nego što obično radite.

- Kada vježbate, stvara se mliječna kiselina. Zarobljavanjem krvi, povećavate stvaranje mliječne kiseline i oslobođate hormon rasta, koji nastaje kada radite sa velikim težinama - objasnio je Zakari Long, direktor fizikalne terapije na Sportskoj klinici u Carolini.


Iako izgradnja mišića na ovaj način djeluje privlačno, imajte na umu da je veoma bolna. Vježbu morate izvoditi ispravno, ali ako se vaši mišići otrgnu ili osjećaju čvrsto, vezali ste previše čvrsto.

Stručnjaci upozoravaju da je izbjegavaju oni sa visokim krvnim pritiskom ili venskom trombozom. Takođe, ne bi trebalo da se obmotava traka bilo gde osim vrhova ruku ili nogu.