LJEPOTA I MODA

5 savjeta za ljepotu sa interneta koje nikako ne biste trebali da probate, jer mogu naštetiti vašem zdravlje

Avaz.ba

8.8.2017

Na Instagramu, Facebooku ili Pinterestu možete pronaći mnogo savjeta za njegu lica, tijela ili šminku.

Koliko god da vam se čini zanimljivim, dobro razmislite o primjeni. Kao što i sami znate rijetko kada se dogodi da je taj neki savjet baš, baš super. Mnogo toga je suludo i to nikako ne treba isprobavati.

Dermatolog sa Yel Univerziteta, Mona Gohara, objašnjava zašto nije pametna ideja slušati ove savjete sa interneta i zaista ima smisla.

Korištenje zubnog konca za istiskivanje mitesera na nosu

Možda ćete uspjeti da odstranite poneki sitni sloj na koži ili prirodne masnoće i mrtve ćelije kože koji se nalaze na nosu, ali to može i bilo koja tečnost za čišćenje lica.

Ovaj trik će vam na nosu ostaviti sitne crvene crtice, a to sigurno ne želite na svom licu. Zbog toga preskočite ovaj trik i ostavite istiskivanje i rješavanje mitesera svom dermatologu, objašnjava doktorka Gohara.

Korištenje roll-on dezodoransa umjesto prajmera za lice

Roll-on dezodorans koristimo ispod pazuha. I to je to. Ne smemo ga koristiti na licu. Nije dobra ideja. Stvarno nije.

Dezodoransi sadrže soli aluminijuma i dosta jake mirise koji na licu mogu ostaviti snažne iritacije, pa se mogu javiti crvenilo, mrlje i upalne akne, objašnjava dr Gohara i naglašava kako je i povećana suhoća kože nešto što vjerovatno slijedi nakon isprobavanja ovog savjeta.


“Ovo ne bih preporučila nikako, držite se pravih prajmera, a antiperspirante ostavite za korišćenje ispod pazuha”, dodala je dr Gohara.

Korišćenje laka za nokte za prikrivanje herpesa

Ovo samo po sebi već zvuči prilično suludo i opasno, zar ne? Prema tvrdnjama američkog društva za kontaktni dermatitis, lak za nokte je jedan od alergena s kojima se najčešće susrećemo tokom života, tvrdi Gohara.

Tako da će pored herpesa, postojati i alergija i usne će izgledati još gore. Herpes ne nestaje preko noći i potrebno mu je vreme da prođe. A lak za nokte nikako neće pomoći.

Korištenje wasabi sosa za prikrivanje i rješavanje problematične kože

Uvek se preporučuje korišćenje prirodnih proizvoda i sredstava za njegu tijela, ali to se ne odnosi baš na sve što je prirodno. Wasabi nema apsolutno nikakvih protivupalnih svojstava . On doslovno može da vam sprži kožu.

Ono što se stavlja u suši trebalo bi tamo i da ostane, jer definitivno mu mjesto nije na našem licu.

Korištenje sode bikarbone i limuna za posvjetljivanje pazuha

Osim što trljanje osetljive kože pazuha sodom bikarbonom i limunom može pruzrokovati razne iritacije." Ovo nemojte isprobavati kod kuće. Nikad. Nemojte molim vas," dodala je dr Gohara.