REGION

Ako razmišljate o poslu na moru dobro razmislite: Umjesto obećane plate i smještaja dočekali ga žohari i nehumani uvjeti rada

Avaz.ba

8.8.2017

Iako je za mnoge ljeto sinonim za odmor i opuštanje na moru, mnogi vide obalu kao priliku za sezonski posao. Obećane veće plate i brojne ponude za Zagrepčane su razlog odlaska, ali sudeći prema pričama, nije sve tako idealno...

Anonimni Zagrepčanin, za Zagreb.info, ispričao je svoje potresno iskustvo. On je u Zagrebu dao otkaz i na društvenim mrežama objavio kako traži posao na moru.

No zarada i posao kojima se veselio pretvorile su se u noćnu moru. Zaposlio se u poznatom zadarskog restoranu u kojem su tražili konobara. Njegov plaćeni smještaj nalikovao je na zatvorsku ćeliju. Ekskluzivno su ga dočekali žohari i štakori. No nevoljama ovdje nije bio kraj. Za platu od 5.000 kuna, radio je više od 13 sati i to bez slobodnog dana.

Radno vrijeme počelo je u 8, radili bi do 16 sati, uzeli pauzu od 2 sata i nastavili bi istim tempom od 18 sati do 1 ujutro. Posao je bio tim teži jer su radila samo dva konobara i treći bi povremeno dolazio kao pomoć. Nije mogao zadržati ni napojnice.

- Dobro sam i korektno radio svoj posao, dobivao velike napojnice, ali nijednu nisam smio zadržati, sve je išlo poslodavcu. Uvjeti su bili katastrofalni, ali kome se požaliti? Njih nije bilo briga. Budio sam se ujutro prije 8 i zaspao poslije 1 - ispričao je.

Naposljetku je zbog neprospavanih noći u žoharskom raju doživio živčani slom, pokupio stvari i otišao. Ovdje priča nije stala, jer su na mobitel počele stizati poruke neobičnog sadržaja. Zaključio je da bi bilo bolje da je ostao tijekom sezone raditi u Zagrebu.