BIH

CIK BiH: Prijedlog da se omogući glasanje i prije izbora

Srna

8.8.2017

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH uputila je Interresornoj radnoj grupi za izborno zakonodavstvo prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona, među kojima je i uvođenje ranog glasanja.

Portparol CIK-a Maksida Pirić izjavila je danas Srni da je uvođenje ranog glasanja predloženo zbog primjedbi glasača koji su zbog službenog puta ili zakazanog odlaska u bolnicu bili spriječeni da glasaju na dan izbora.

"Zbog takvih slučajeva, predloženo je da ta lica mogu glasati nekoliko dana prije dana izbora", precizirala je Pirićeva.

Ona je dodala da je CIK predložio i izmjene i dopune koje idu u pravcu stvaranja pretpostavki za uvođenje novih tehnologija u izborni proces.

"Od 2006. godine kada smo uveli sistem pasivne registracije birača i 2010. kada je uvedeno elektronsko dostavljanje izbornih rezultata ništa novo nismo imali o pitanju naprednih tehnologija", podsjetila je Pirićeva.

Prema njenim riječima, prijedlog CIK-a je da političke stranke prijavu za učešće na izborima mogu dostaviti elektronskim putem, te da se omogući elektronska registracija birača.

"CIK se nije bavio pitanjima koja u svojim prijedlozima izmjena i dopuna Izbornog zakona tretiraju političke stranke", rekla je Pirićeva.

Ona je dodala da je CIK pokrenuo incijativu u vezi sa kontrolom trošenja finansijskih sredstava političkih stranaka.

"Do sada smo kontrolisali izvore finansiranja stranaka, a inicijativa je da se uvede i kontrola trošenja tih sredstava", objasnila je Pirićeva.

Prema njenim riječima, članovi CIK-a su na prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, koje su prošle sedmice dostavljene Interresornoj radnoj grupi, radili posljednjih šest mjeseci, vodeći se preporukama OEBS-a, te Venecijanske komisije.

Interresornu radnu grupu čine predstavnici oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Savjeta ministara i CIK-a. /