SARAJEVO

Dotrajalo skoro 80 posto vodovodnog sistema u KS: Vode nemamo, jer ViK ne mijenja stare cijevi

Sistem godinama propada, a lani postavljeno samo 3.235 metara novih cijevi

Piše: A. NALO

8.8.2017

Skoro 80 posto vodovodne mreže na području grada čine stare i dotrajale cijevi. Upravo zbog te činjenice, građani Sarajeva u ljetnim mjesecima svake godine imaju suhe slavine u domovima, jer se na putu od rezervoara do grada u sistemu izgubi čak 75 posto vode. Navedeno je to, između ostalog, u izvještaju Zavoda za planiranje KS, koji je dostavljen na uvid Vladi KS i zastupnicima u Skupštini.

Minimalni pomaci

Sarajlije su bez vode i ovih dana, a noćne redukcije su uvedene od 23 do šest sati. No, iako iz godine u godinu ponavljaju iste scene, Uprava preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, kao ni prethodni sazivi Vlade KS, ništa nisu učinile da se stanje sa vodosnabdijevanjem glavnog grada popravi. Naprotiv, sistem je samo propadao.  

Poražavajući je i sramotan podatak iz izvještaja da je u prošloj godini Služba za održavanje vodovodne mreže ViK-a položila samo 3.235 metara novih cijevi! Zbog toga se građani s razlogom pitaju u kakve fondove završi silni novac koji za radove na svom području izdvajaju oni plaćajući račune, ali i općine, Vlada, ministarstva...

Naprimjer, samo je lani iz budžeta KS ViK-u dato 2.292.930 KM za obnovu mreže, nabavku opreme za mobilni tim, za izradu studije izvodljivosti za rekonstrukciju mreže... No, uprkos i toj novčanoj pomoći, ViK je poslovnu 2016. godinu zavšio s gubitkom od 15.948.658 maraka, a koji je veći za 1,1 milion KM nego 2015.

Visoke plaće

Također, u izvještaju je navedeno da u ovom preduzeću radi 899 zaposlenika. Zanimljivo je i to da je prosječna plaća u 2016. godini bila 1.037 KM. Oni koji imaju visoku stručnu spremu, na ruke primaju i do 1.700 KM, a najnižu imaju nekvalificirani radnici, od 698 maraka.

Na čelo ViK-a dolaze stručnjaci

Nakon što je vrlo loš izvještaj ViK-a oboren na posljednjoj sjednici Skupštine KS, što je bilo dovoljno za smjenu članova Skupštine preduzeća ViK i za imenovanje novih, uslijedit će i smjena kompletnog menadžmenta preduzeća, na čelu s Nezirom Hadžićem. Kako saznaje “Avaz” u Vladi KS, na čelo ViK-a doći će nestranački ljudi, stručnjaci kojih ima u ViK-u, ali su sklonjeni s bitnih pozicija.