LIFESTYLE

Bračni par iz San Francisca kupio ulicu na aukciji

Avaz.ba

8.8.2017

Da je moguće kupiti cijelu ulicu dokazao je jedan mladi bračni par. Neobičan događaj odigrao se u elitnom dijelu San Francisca, pošto građani koji tamo imaju kuće nisu htjeli da plaćaju porez. 

Tina Lam i Michael Cheng koji žive u San Joseu par kilometara od San Francisca, prije par godina željeli su kupiti neku parcelu, a onda su na javnoj aukciji na internetu naletjeli na jednu neobičnu. Na toj aukciji se prodavao neobičan dio nekretnine u čuvenom Pacific Heightsu, ulica Presidio Terrace kao i javne površine oko nje. 

Tako su njih dvoje za samo 90.000 dolara kupili cijelu ulicu kao i javne površine oko ove ulice. Inače, u ovoj oblasti kuće vrijede oko 35 miliona dolara, (prosjek vrijednosti kuće je oko 1,2 miliona dolara) a Lam i Cheng posjeduju trotoare, javne parkove odnosno svaki metar javne površine.

Ovo su uspjeli "zahvaljujući" tome jer je prije dvije godine gradski porezni ured stavio ovu gore pomenutu imovinu na prodaju na online aukciju, tražeći povrat tačno 991 dolara za neplaćeni porez, kao i kazne i naravno zaostale kamate tokom godina. Chengovi su uspjeli ovo uraditi i kupiti na aukciji jer vlasnici kuća unazad decenijama nisu plaćali porez na imovinu. 

Njihovi preci su još davne 1905. godine kupili zemlju i na njoj napravili malo naselje, koje je vremenom postalo elitni dio San Francisca. 

Međutim, kako nasljednici godinama nisu plaćali dažbine, zemlja koja se vodi kao "zajednička", javna površina je prodata drugom. Stanari ulice tvrde da su plaćali porez, ali da je sve pogrešno proknjiženo i sada prijete tužbom jer je neko prodao čitavu ulicu zbog duga od 1.000 dolara. 

- Šokiran sam ovim što se dogodilo. Nisam znao da po zakonu neko može kupiti ulicu. Sada nam nude da je otkupimo nazad, ovo je ludilo - rekao je vlasnik jedne od kuća koji je želio ostati anoniman.