LIFESTYLE

Često ste na Facebooku? Možda vam nedostaje ovo u mozgu

Avaz.ba

8.8.2017

Koliko puta u danu uzmete mobitel i provjeravate što ima novo na Facebooku? Ako ne znate odgovor na to pitanje, pokušajte barem jedan dan pratiti koliko često pregledavate svoju vremensku crtu.

Istraživanje objavljeno u časopisu "Behavioural Brain Research" otkrilo je kako ljudi koji redovno provjeravaju Facebook profil na pametnim telefonima imaju manje 'sive materije' u dubinskom dijelu mozga nucleus accumbensu koji je centar za zadovoljstvo. 

Centar za zadovoljstvo pak ima veliku ulogu kod stvaranja ovisnosti. Znanstvenici su otkrili kako je u tom centru manje sive tvari kod osoba koje često provjeravaju Facebook, a istraživanje je provedeno na Univerzitetu u Bonnu te su ispitanici uglavnom bili tamošnji studenti. Ispitanike su promatrali pet sedmica te su došli do zaključka kako osobe koje imaju manje sive materije u nucleus accumbensu više koriste Facebook. 

Istraživači ne povezuju 'manjak' sive materije s brojem odlazaka na Facebook niti obrnuto, već tvrde kako osobe koje imaju manje sive materije više vremena provode na ovoj društvenoj mreži.