BIH

Ef. Kavazović: Političari moraju dati šansu mladima

Fena. Sa sinoćnjeg otvorenja: Ojačati suživot i saradnju

Piše: Avaz.ba

8.8.2017

Muslimansko-jevrejska konferencija, koja je okupila blizu 100 mladih lidera iz 40 zemalja svijeta, svečano je otvorena sinoć u Vijećnici. Ciljevi konferencije su izgradnja prijateljstva, razbijanje stereotipa i saradnja među mladima.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović kazao je da vjerske zajednice imaju svoje mjesto u međunarodnoj saradnji u BiH, jer okupljaju dio naroda i šalju poruke ljudima da bi se na prostoru koji je bio pogođen teškim izazovima u prošlosti ponovo ojačali suživot i saradnja.

- Možemo pozivati ljude na toleranciju, mir i saradnju, ali političari moraju uraditi svoj dio posla, a to je da vode zemlju u EU i prosperitet i da daju šansu mladima - naglasio je.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci kazao je da je Sarajevo idealan grad za ovakvo nešto i grad u kojem 450 godina žive Jevreji, nešto duže i muslimani, a sav taj period žive u miru i slozi, pomažući jedni drugima, gajeći svoju, ali poštujući i tuđu vjeru.

Šef Misije OSCE-a u BiH Džonatan Mur (Jonathan Moore) istakao je da se ovakvim događajima može pokazati svima da i različite vjerske zajednice mogu imati dobre odnose i zajedničke ciljeve.