GLOBUS

Trumpovih 200 dana na vlasti: Najniži rejting otkad je postao predsjednik

Avaz.ba

8.8.2017

Šest mjeseci otkako je Donald Trump stupio na funkciju predsjednika SAD, njegov rejting i popularnost su na najnižem nivou, a tri četvrtine Amerikanaca nema povjerenja u najveći dio onoga što dolazi iz Bijele kuće. 

Prema posljednjoj anketi CNN-a, rad predsjednika Trumpa odobrava 38 posto od ukupnog broja ispitanika, dok 56 posto ne odobrava njegove aktivnosti. Samo još jedan predsjednik SAD, Bil Klinton, suočio se sa padom rejtinga ispod 50 procenata poslije šest mjeseci na vlasti, budući da je njegov rejting "skliznuo" na 44 posto u 1993. godini, podseća CNN. 

Od ukupnog broja ispitanika, oko 47 posto Amerikanaca sada poručuje da "snažno ne odobravaju" Trumpov rad, dok je 24 posto onih koji ga "snažno podržavaju", što je oštar pad sa 33 posto podrške koliko je uživao prema anketama poslije inauguracije. 

Manjak povjerenja, međutim, predstavlja ključni problem, jer je velika većina građana, čak 73 posto, skeptično u pogledu onoga što dolazi iz Bijele kuće, dok 30 posto kaže da uopće ne vjeruju u ono što čuju na zvaničnim državnim glasilima. 

To je, međutim, u suprotnosti sa 24 posto onih koji vjeruju u najveći dio onoga što dolazi iz Bijele kuće ili u apsolutno sve. Među republikancima, snažna podrška Trumpu je pala sa 73 posto iz februara na sadašnjih 59 procenata, dok je među bijelcima koji nemaju diplomu koledža, a koji su ključno uporište Trumpa, samo 35 posto onih koji "snažno odobravaju" njegov rad, što je za 12 procentnih poena manje nego što je to bio slučaj u februaru. Istovremeno, "snažno ne odobravanje" Trampovog rada među demokratama se zadržalo na stabilnih 80 posto, navodi CNN.