BIH

Poljoprivrednici TK - Zbog suše proglasiti stanje elementarne nepogode

Fena

8.8.2017

Visoke temperature i suša koja je zadasila područje BiH proteklih dana, stvorila je poteškoće u poljoprivredi i mogla bi doprinijeti manjim poljoprivrednim prinosima, a na području Tuzlanskog kantona posebno se njeni efekti odražavaju u voćarstvu i mljekarstvu.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona Ilija Stojak izjavio je da je stanje na terenu zabrinjavajuće, poljoprivrednici su u teškom stanju te se mogu očekivati velike štete.

Iz ovog udruženja apeliraju na nadležne da proglase stanje elementarne nepogode, poručivši da je poljoprivrednicima potrebna pomoć, posebno u osiguranju dovoljne količine vode za stoku.

Stojak navodi da cisterna vode košta od 70 do 90 KM, što je, smatra, nerealna cijena i dodatno usložnjava situaciju.

Prema njegovim riječima, najrazvijenije grane poljoprivrede na području Tuzlanskom kantonu su voćarstvo i mljekarstvo, u kojima se proizvođači upravo i suočavaju s najvećim posljedicama suše. Zbog nedostatka zelene mase i sušenja pašnjaka, ugroženi su mljekari, a smanjene su količine i kvalitet mlijeka.

S problemima se, naglašava Stojak, suočavaju i voćari, jer većina voćnjaka na području TK nije adekvatno opremljena zaštitnim mrežama i sistemom za navodnjavanje.

-Imamo primjer u našoj sredini da je proizvođač aronije, koji je na pet dunuma zasadio dvije hiljade stabala, imao totalnu štetu, jer nije imao navodnjavanje - kaže Stojak.

Ocjenjuje da su za ovakve neprilike potrebni veći podsticaji i kapitalna ulaganja za navodnjavanje, te da je važno izvršiti jesenju sjetvu na adekvatan način.