GLOBUS

HRW: Izraelsko oduzimanje boravišne dozvole Palestincima je "ratni zločin"

Fena

8.8.2017

Human Rights Watch je saopćio u utorak da je Izrael lišio skoro 15.000 Palestinaca iz Jerusalema njihovog prava da žive u gradu od 1967. i da bi to moglo predstavljati "ratni zločin".

- Izrael tvrdi da smatra Jerusalem jedinstvenim gradom, ali realnost je da praktično postoji jedan set pravila za Jevreje a drugi za Palestince - navodi direktorica HRW-a za Bliski istok Sarah Leah Whitson u izvještaju.

Izrael je okupirao istočni Jerusalem tokom šestodnevnog rata u 1967., u potezu koji nikada nije priznala međunarodna zajednica.

Više od 300.000 Palestinaca tu imaju stalni boravišni status ali nisu izraelski državljani.

Iako je mještanima istočnog Jerusalema dopušteno da se prijave za državljanstvo, većina njih to ne želi jer smatra to priznanjem izralske suverenosti nad gradom.

Od 1967. za 14.595 Palestinaca oduzeta je boravišna dozvola, što im praktično zabranjuje da borave u svom rodnom gradu, navodi se u izvještaju HRW-a, koji se poziva na brojke ministarstva unutrašnjih poslova Izraela.

Većina tih ljudi kojima su oduzete boravišne dozvole provodi određene vremenske periode izvan grada, jer Izrael tvrdi da "središte njihovih života" nije u Jerusalemu.

- Deportacije ili prisilna prebacivanja bilo kojeg dijela stanovništva mogle bi predstavljati ratni zločin - dodaje grupa za ljudska prava u svom izvještaju, prenosi AFP.