BIH

Nova vodovodna mreža i gradski trg za općinu Gradačac (VIDEO)

Fena

8.8.2017

Stanovnici Općine Gradačac trebali bi dobiti novu vodovodnu mrežu, a predviđena su sredstva i za rekonstrukciju sekundarne mreže u Gradačcu, koja ima velike gubitke. U toku je realizacija nekoliko infrastrukturnih projekata, a u narednih nekoliko sedmica trebali bi biti okončani i radovi na izgradnji gradskog trga.

Zbog suše i ekstremno visokih temperatura ovih dana, najteže stanje je u južnom dijelu općine, gdje se već danima dostavlja voda ugroženom stanovništvu.

S ciljem rješavanja dugogodišnjeg problema vodosnadbijevanja u ovom dijelu općine Gradačac, sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj potpisan je Ugovor na osnovu kojeg je osigurano devet miliona eura.

Za izgradnju gradskog trga načelnik Općine Gradačac, Edis Dervišagić, kazao je da se radi o projektu od izuzetnog značaja za Općinu, koji će doprinijeti da cjelokupan grad dobije još jedan prepoznatljiv dio gdje će se okupljati turisti i građani.

Osim toga, dodao je da se istovremeno provode radovi na rekonstrukciji poligona Luke, koji bi, kako je rekao, po svemu sudeći, trebao da bude jedan od najsavremenijih na području Tuzlanskog kantona, pa i šire.

Ovih dana u Gradačcu se radi na projektima koji bi trebali da pokrenu kupališnu sezonu u punom kapacitetu na gradačkim jezerima.

- U toku je projekt "Vidara bez smeća", gdje s Udruženjem maloljetnih boraca radimo na potpunoj sanaciji svih deponija kako bi jezero Vidara poprimilo nekadašnji sjaj - kazao je načelnik.

S ciljem zaštite okoliša, u ovoj godini je izvršena sanacija deponije "Višnjik" u Gradačcu. Uređeno je zemljište za postavljanje objekta za sortiranje postojeće deponije komunalnog otpada s pratećim objektima i opremom prilagođeni sanitarnom konceptu odlaganja do njenog konačnog zatvaranja.

Vrijednost radova se procjenjuje na gotovo 180.000 KM.