REGION

Grabar-Kitarović o Thompsonovom koncertu: Politiku ne treba miješati sa muzikom

Avaz.ba

8.8.2017

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je, komentirajući koncert Marka Perkovića Thompsona u Slunju i uzvike „Za dom spremni”, izjavila je danas da, što se nje lično tiče, politika ne treba da se miješa u muziku.

Što se tiče kažnjavanja Thompsona, Grabar-Kitarović je rekla da misli da ministar branitelja Tomislav Medved može najbolje da odgovori na to pitanje.

- Što se mene lično tiče, mislim da politika ne treba da se miješa u muziku, a kada je riječ o bilo kakvoj krivičnoj odgovornosti, o tome svoju riječ treba da kaže pravosuđe Hrvatske - rekla je Kitarović, koja je danas boravila u Glini povodom obilježavanja 22. godišnjice vojno-policijske akcije Oluja.

Inače, ministar branitelja Medved se u Slunju fotografirao sa Thompsonom, a fotografija je objavljena u najnovijem nedjeljniku Nacional sa porukom :”Ovo je Hrvatska”.

Predsjednica kaže da je na pravosudnim organima da ustale praksu, koja mora biti utemeljena na zakonodavstvu i pozitivnim propisima Hrvatske.

Kitarović je povodom godišnjice Oluje u Glini rekla da je pobjeda Oružanih snaga Hrvatske u tom mjestu došlo nakon predaje 21. kordunskog korpusa nekadašnje RSK.

- Na današnji dan prije 22 godine zaokružili smo vojne operacije koje su obilježile i utvrdile hrvatsku samostalnost i nezavisnost. Hvala svima koji su učestvovali u operaciji - rekla je Grabar-Kitarović.

A govoreći o Hrvatskoj, ona je još jednom izrazila zabrinutost zbog odlaska mladih, ali vjeruje, kaže, da će u godinama koje dolaze, ona I hrvatska vlada I svi koji obavljaju javne funkcije, učiniti sve za poboljšanje društvene klime, privrede, investicije, kako bi nam, kako je rekla, mladi ostajali ovdje