BIH

Magazinović: Unaprijediti stanje na graničnim prijelazima

Avaz.ba

8.8.2017

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH i predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH Saša Magazinovića je, potaknut lošim uslovima rada Granične policije BiH, ovo pitanje aktuelizirao u parlamentarnim klupama – saopćeno je iz SDP-a BiH.

On traži da se javnost upozna da li postoji analiza stanja i uslova rada Granične policije, te šta je posljednjih godinu dana konkretno urađeno na unapređenju graničnih prijelaza i poboljšanju uslova rada Granične policije BiH.

Magazinović upozorava da na određenim graničnim prijelazima naša Granična policija nema čak ni adekvatne osnovne uslove za zadovoljavanje higijenskih i fizioloških potreba, „što je neviđeno ponižavanje države i Granične policije BiH“.

- Kao i ranijih godina, brojni su primjeri neadekvatnih infrastrukturnih pretpostavki, ali i nepoštivanja države i njenih obilježja kroz pocijepane i/ili prljave državne zastave. Imajući sve to u vidu, tražimo odgovor, ali i sugestiju šta Parlamentarna skupština može uraditi da se stanje značajnije poboljša - kazao je Magazinović.

Pitanje je upućeno direktoru Granične policije BiH Zoranu Galiću, s ciljem da se, kako kaže Magazinović, "stane uz ljude koji nose grb ove države na uniformi i preko čijih leđa se lomi nemar i zapostavljanje vlasti".

- Pri tome ne treba zaboraviti da je prema odredbama Zakona o graničnoj kontroli, Uprava za indirektno oporezivanje BiH nadležna za izgradnju, dogradnju, obnovu, upravljanje i održavenje objekata i infrastrukture na graničnim prijelazima. Pozivam predstavnike svih nadležnih institucija da ne pribjegavaju prebacivanju odgovornosti, nego da u okviru svojih mogućnosti učine sve što mogu da unaprijede stanje na graničnim prijelazima - navodi Magazinović.