BIH

Bevanda pokrenuo potrebne procedure za raspodjelu klirinškog duga

Fena

8.8.2017

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda pokrenuo je danas sve potrebne zakonske i tehničke prcedure na temelju kojih će biti raspodijeljeno 125 miliona dolara koje će Vlada Ruske Federacije uplatiti po osnovu klirniškog duga na račun otvoren u Centralnoj banci BiH.

Na temelju obavijesti o uplati novca koja je stigla iz Centralne banke BiH, Ministarstvo finansija i trezora  poduzelo je sve aktivnosti da se implementira sporazum skladno zakonskim propisima te će se sredstva od klirinškog duga dijeliti po unaprijed utvrđenim procentima: Federacija BiH 58 posto, Republika Srpska 29 posto, institucije BiH 10 posto i Distrikt Brčko tri posto - saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije, koji se odnosi na klirinški dug bivšeg SSSR-a, potpisan je u martu ove godine, a na snagu je stupio u junu objavljivanjem u „Službenom listu BiH“ čime su ispunjeni uvjeti za uplatu 125 miliona američkih dolara na račun u Centralnoj banci BiH.

Ministar Bevanda zahvalio je na saradnji ambasadi Ruske Federacije u BiH, kolegama iz Ministarstva finansija Rusije, kao i na angažmanu Centralne banke BiH koja je u ovom procesu uspješno ispunila svoj dio obaveza.

Ministar finansija i trezora BiH još jednom je izrazio zadovoljstvo što je BiH jedina zemlja bivše SFRJ kojoj je klirinški dug isplaćen u novcu, a ne u robama i što ni politički utjecaji nisu mogli spriječiti potpisivanje sporazuma i isplatu 125 miliona dolara ruskog duga.

U sve tehničke aktivnosti u procesu uplate i prenosa sredstava bit će uključena entitetska ministarstva finansija i Vlada Distrikta Brčko – navodi se u saopćenju.