ZDRAVLJE U KUĆI

Zbog ovih zdravstvenih razloga, poželjet ćete da spavate goli

Ilustracija

Avaz.ba

8.8.2017

Sve cure koje spavaju gole odavno znaju da je u krevetu jednostavno ljepše biti neodjevena. A naučnici to podupiru dokazima i zašto je to zdravije i korisnije.

Otkrivamo zašto bez grižnje savjesti možeš zaboraviti na pidžamu, a sve su to potvrdili istraživači, anketari, naučnici u svojim istraživanjima.

Topi kalorije 

Da, to je zaista istina. Spavaš li gola, tvoje tijelo lakše će se boriti protiv komada kolača viška. Stvar je u takozvanoj smeđoj masnoći, obliku masnih stanica koje sagorijevaju kalorije kako bi stvorile toplinu. 

Istraživanja, između kojih je i izvješće objavljeno u časopisu Diabetes, tvrde da smeđa masnoća može biti od znatne pomoći na putu ka idealnoj figuri. Spavanje u prohladnom okruženju, odnosno bez tkanine koja grije, može dovesti do povećanja svakodnevne potrošnje kalorija, rezultat je naučnih istraživanja.

Čini te sretnijom 

Ljudi koji se noću odreknu tkanine u sretnijoj su vezi. U istraživanju koje je provela američka kompanija Cotton USA, anketirano je 1000 Britanaca. 

Rezultat: pokazalo se da su golaći u boljim vezama i emotivno su bliskiji s partnerom. 

 Usporava starenje 

S antipidžama metodom do anti-aging efekta! Tu je fascinantnu spoznaju otkrilo jedno istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Sleep. 

Konkretno: što je hladnije ispod pokrivača ili plahte, veća je proizvodnja melatonina, hormona koji regulira ritam dan-noć, kao i hormona za rast i anti-aging.

Optimizira san 

Kraj je lošem spavanju: istraživanje nizozemskog Institute for Neuroscience naučno je dokazalo još 2008. godine da spavanje bez odjeće aktivira prirodnu regulaciju temperature tijela. 

Za vrijeme sna tijelo smanjuje svoju temperaturu za otprilike pola stepena Celzijusa. Dodatni slojevi tkanine mogu ometati proces regulacije, što dovodi do lošeg i nemirnog sna.