BIH

Kovač: Usljed djelovanja helikoptera OSBiH, jutros bolja situacija na Dinari

Avaz.ba

8.8.2017

Usljed djelovanja helikoptera Oružanih snaga BiH prethodnih dana, jutros je situacija s požarom oko Dinare bolja, dok je na platou planine Staretina i Resanovac situacija ista, jer na tom području nije djelovao helikopter - kazala je Feni portparolka Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač.

Po njenim riječima, požar na tom dijelu pokušavaju da kontroliraju pripadnici Civilne zaštite i radnici Šumarije.

Kovač kaže da je požar na Dinari iznad sela Odžak, Ćajić i Gornji Rujani i dalje aktivan i širi se prema prevoju Vaganj.

Požar iznad sela Sajkovići, u općini Livno, jučer je stavljen pod nadzor. Požar su gasili pripadnici Šumarije Livno i helikopter Oružanih snaga BiH koji je bilo stacioniran na stadionu u Livnu.

Kovač navodi da pripadnici Civilne zaštite i Šumarije Livno još dežuraju na požarištu na platou Resanovci, u općini Bosansko Grahovo. Na području između općina Bosansko Grahovo i Drvar požar je i dalje aktivan, ali je pod nadzorom.

Požar između općina Bosansko Grahovo i Glamoč također je aktivan, ali je i on pod nadzorom.

- Zbog guste magle na području Manjače i Mliništa, helikopter Oružanih snaga BiH jutros nije mogao poletjeti iz Banje Luke, tako da će pokušati u toku dana djelovati na gašenju požara - kazala je Kovač.

Dodala je da se helikopter Oružanih snaga BiH, koji je prethodna dva dana bio stacioniran u Livnu i djelovao na gašenju požara, vratio u Sarajevo na redovan pregled i planirano je njegovo vraćanje oko 18 sati.