TUZLANSKI KANTON

Srebrenik: Na hadž kreću dva brata i sestra s bračnim partnerima

O. MUJKIĆ

8.8.2017

U Medžlisu Islamske zajednice Srebrenik privode se kraju pripreme za odlazak na hadž budućih hadžija s područja ove općine.

Ide kao bedel

Među velikim brojem budućih hadžija s područja ove općine nalazi se i 52-godišnji Jusuf Mehuljić, imam u džematu Murati, koji će ove godine drugi put obaviti petu islamsku dužnost.

Prije 13 godina hadž je obavio za sebe, a ovog puta u daleke Meku i Medinu putuje kao bedel za svoju rahmetli majku Safu, koja je preselila na onaj svijet u aprilu ove godine. Zanimljivo je da efendija Mehuljić ove godine na hadž putuje zajedno sa suprugom Hasijom, bratom Huseinom, snahom Dervom, sestrom Izetom i zetom Ševalom, tako da iz ove familije na hadž zajedno putuje šest budućih hadžija.

- Putovanje na hadž predstavlja poseban osjećaj, koji se ne može opisati onome ko to nije doživio. To je jedno neopisivo zadovoljstvo koje u mom slučaju ima i posebnu draž, jer sam u prilici da na najdraže putovanje putujem sa svojim najbližima. Mi smo jedna skladna porodica u kojoj se svi članovi neizmjerno poštuju i paze, što se očituje i zajedničkim odlaskom na sveta mjesta u dalekoj Saudijskoj Arabiji - ističe efendija Mehuljić.

U njegovoj namjeri da drugi put otputuje na hadž svesrdno su ga podržale njegove džematlije, kolege iz medrese, ali i gotovo 300 prijatelja i poznanika koji su prisustvovali Ikrar-dovi, među kojima je bilo i 30 imama s područja ovog i susjednih medžlisa.

Zajedničkim odlaskom na hadž šest članova ove familije, ističe efendija Mehuljić, nastavlja se duga tradicija putovanja na hadž koja je duboko ukorijenjena u porodici Mehuljić.

Šira familija

Naime, još prije više od 55 godina na hadž je putovao njegov djed Alija sa svojim bratom Omerom, a nešto kasnije ovu islamsku dužnost obavili su i Jusufov otac Hasan, amidža Ibrahim i amidžić Muhamed te još nekoliko članova šire familije.