BIH

U Hemlijašima kod Kalesije okupili se Vildići

Vildići na okupu: Planiraju susret i naredne godine

Piše: F. S.

8.8.2017

U Kalesiji je posljednjih godina prisutan lijep običaj familijarnih okupljanja. Posljednji smo zabilježili u kalesijskom naselju Hemlijaši, gdje su se okupili članovi familiji Vildić, po muškoj i ženskoj liniji, koja se veže za njihovog pretka Salkana Vildića, njegovu majku Unku iz Snagova i sestru Faihanu.  

Jedan od inicijatora okupljanja bio je mr. Samir Vildić, direktor Fondacije „Bigmev“ u Sarajevu. 

- Danas, kada su familije rasute širom BiH i Evrope, ovakva okupljanja su jedini način da se familija vidi, da se upoznaju rođaci. Cilj našeg okupljanja je održavanje rodbinskih veza, jer je to prije svega jedno od najdražih djela Allahu, dž. š., a trebamo znati i da je svaki član familije jedno veliko bogatstvo - kazao nam je Samir Vildić.

Osim onih koji žive u Hemlijašima, na okupljanje Vildića došli su i rođaci iz Nezuka, Kobilića, Bulatovaca, Sapne, Mahale, Memića, Snagova, Kozarca, Hajvaza, Kikača, Tojšića, Vitinice, ali i oni iz Austrije, Njemačke, Holandije, Srbije...

Kako kaže Samir Vildić, i narednih godina familija Vildića će se okupljati na različitim lokacijama i u različitim mjestima gdje god ima Vildića i loze Salkana Vildića.