LJEPOTA I MODA

Najčešće greške kod kućnog farbanja kose

Avaz.ba

8.8.2017

Kada je farbanje kose u pitanju često se odlučujemo za kućno eksperimentiranje, miješajući boje i druge razne hemikalije kako bismo promijenile boju kose.

Ne bi trebalo biti komplikovano pronaći odgovarajuću nijansu, smiksati boju i nanijeti je na kosu, ali moramo znati da nikad neće izgledati jednako dobro kao kada bi nam to uradili profesionalci, a pritom kosa se više oštećuje. 

Pogledajte koje su to najčešće greške koje pravimo prilikom kućnog farbanja kose.


1. Odabireš krive nijanse 

Na pakovanju je boja izgledala totalno drugačije? Mnogim ženama teško pada pogoditi pravu nijansu za svoju kosu te misle da im je kosa svjetlija nego što zapravo jeste. Kada uspoređuješ svoju kosu s pakovanjem, nemoj to raditi s vrhovima te obrati pažnju na uzorak i opis boje. 

2. Imaš nerealna očekivanja 

Sa smeđe na plavu? Zaboravite na to, jer to može samo profesionalac. Iako možeš i sama postići dobre rezultate, ali ako želiš neku drastičnu promjenu radije se prepusti u ruke frizeru. 

3. Ne pridržavaš se propisanog vremena 

Pet minuta duže i već ti je kosa poprimila drugu nijansu. Trebala bi se strogo pridržavati uputa na pakovanju , jer će ti se inače promijeniti boja. 

4. Ponekad koristiš prirodne boje, ponekad hemikalije 

Ofarbala si kosu kanom, ali sad želiš probati s bojom koja sadrži hemikalije? Radije nemoj, jer kosa koja se jednom ofarba s prirodnom bojom se ne smije više tretirati sa štetnim hemikalijama. Prirodne boje za kosu ( npr. kana ) sadrže soli metala koje intenziviraju proces farbanja. 

Ako dođu u dodir s hemikalijama, mogu uzrokovati promjenu boje. 

5. Ne koristiš nikakvu zaštitu za kožu 

Da izbjegneš sramotne situacije poput obojenih ušiju, prije farbanja namaži vazelinom uši, čelo i vrat.