BIH

Nastavljena pomoć bh. poljoprivredi kroz FARMA projekt

Avaz.ba

8.8.2017

USAID/Sweden u okviru projekta FARMA II nastavlja pomagati razvoj bh. poljoprivrednog sektora, a ovim projektom obuhvaćena je, između ostalih, i mljekara "Pađeni" d.o.o. iz Bileće koju će sutra posjetiti.

Proizvodni program te mljekare baziran je na tradicionalnim hercegovačkim proizvodima: više tipova sira, kajmaka, jogurta i pavlake. Na tržištu su posebno cijenjeni proizvodi sir i kajmak iz mijeha (mješine), a mljekara "Pađeni" od prošle godine ima i dozvolu za izvoz mlijeka u EU.

U sklopu USAID/Sweden FARMA II projekta mljekara je 2014. godine dobila opremu za proizvodnju sira. Ove godine grant sredstva odnose se na nabavku 16 laktofriza za čuvanje i hlađenje mlijeka.

Projekat USAID/Sweden FARMA II je treća generacija projekata USAID-a i Vlade Švedske usmjerenih na poljoprivredni sektor u BiH. Prethodni projekti pomogli su BiH da poveća prodaju i izvoz pojedinih kultura i prehrambenih proizvoda u okviru poljoprivrednog sektora.

Proizvodnja i otkup mlijeka u BiH u stalnom je porastu. Prema raspoloživim podacima, otkup mlijeka 2000. godine bio je 53 miliona litara, dok je u 2016. godini bio gotovo pet puta veći. Ipak, sektor mljekarstva i dalje bilježi značajan deficit. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 51 posto, a na strani uvoza dominira sir, kojeg je BiH prošle godine uvezla u vrijednosti gotovo 67 miliona KM.