AUTO-MOTO

VW otkriva detalje o Golfu 8 koji stiže za dvije godine

Avaz.ba

7.8.2017

Sljedeća generacija najprodavanijeg modela u Evropi imat će premijeru na sajmu automobila u Frankfurtu 2019, a kako saznaje Auto Express, Golf "osmica" će sadržavati brojne tehnološke inovacije, uključujući i "blagi" hibridni pogon. 

Lansiranje novog Golfa vremenski će se podudariti sa pojavom nove generacije Volkswagenovih električnih automobila. Koncept ovog automobila na struju, po dimenzijama sličnog Golfu, predstavljen je u jesen 2016. na auto-salonu u Parizu. Iako je njemački proizvođač najavio "električni ofanizivu" (najmanje pet modela na struju do 2025.), prvi čovjek kompanije, Herbert Diess, kaže za Auto Express da će Golf ipak ostati u fokusu Volkswagena. 

- Golf će imati prioritet, jer će sljedeća generacija tog modela i dalje biti naš ključni proizvod - objašnjava Diess. 

- Razvoj Golfa 8 uveliko je u toku, a kada se pojavi biće to svestran automobil kome će dobro pristajati Volkswagenov moto ‘Das Auto’- uvjeren je šef njemačkog proizvođača. 

On je otkrio da će Volkswagen prilikom konstruiranja "osmice" koristiti unaprijeđenu varijantu modularne MQB mehaničke platforme, koja će zahvaljujući upotrebi lakših materijala imati za 70 kg manju masu od postojeće, pišu nezavisne.com.

VW će ostati doslijedan svom "evolutivnom dizajnu" spoljašnjosti, pa ne treba očekivati velike promjene u eksterijeru vozila. Ipak, novi Golf imat će "vitkiju" liniju i nešto niži prednji dio, sa novim LED farovima. Pozadi je predviđena još jedna stilska novina – naziv modela biće uočljiviji i naglašeniji, a nalaziće se na sredini vrata prtljažnika, slično kao kod modela Arteon. 

Znatno veće promjene očekuju se u kabini automobila. U skladu sa vladajućim trendovima u auto-industirji, većina fizičkih komandi – dugmića i prekidača, biće zamijenjena komandama na "touchscreen" ekranu multimedijalnog sistema. Kada je riječ o motorizaciji, pored (i dalje) neizbježnih benzinaca i dizelaša, Golf 8 imaće i novu verziju sa takozvanim "blagim" hibridnim pogonom koji će koristiti 48-voltni električni sistem.